PROMETHEUS OLMAK/OLABİLMEK! - Bir milyon kalem

Bir milyon kalem

Blog yazarları topluluğu

31 Temmuz 2010 Cumartesi

PROMETHEUS OLMAK/OLABİLMEK!

O bir kahindi. Bir geleceği gören. O, tanrısına başkaldırmış bir asi. O, “insan”ın yanında olmayı seçen. Bilimi, sanatı ve uygarlığı insanlığa armağan edendi o. Ve tüm bunlar yüzünden cezalandırılıp, eziyet çeken. Ama zincirlere vuruluyken bile sormaktan, sorgulamaktan, en önemlisi de umut etmekten asla vazgeçmeyen!

O belki de ta o zamanlardan bugünlere, kimi zaman kaybetsek de, unuttuk sansak da hatta unutmuş gibi yapsak da içimizde bir yerlerde olduğunu hep bildiğimiz bir sesti. İçimizdeki hayatın sesi. Yolumuzu çizen aklımızın, gücümüzü aldığımız yüreğimizin, insanca yaşama hakkımızın, insan yanımızın sesi. Her şeye rağmen hiç kaybetmememiz gereken umudun sesi...

28 Temmuz Çarşamba akşamı Rumeli Hisarı’nda geçmişi hatırlamak, şimdiyi anlamak ve geleceğin farkına varmak, sormak ve sorgulamak için o sese ben de ortak oldum. İnandığım gibi yürekten seslendim ben de; “Bir gün gelecek!” diye. Ben de içimdeki hayatın izi, aklın ve yüreğin, umudun sesi, ben de Prometheus oldum.

Oyun Hakkında: İstanbul ve Ruhr 2010 Ajansları ile Atina Epidaurus ile Hellenic Festival’in katkılarıyla gerçekleştirilen “Promethiade” projesi, Prometheus efsanesinden yola çıkılarak hazırlanan 3 ayrı oyundan oluşmakta. Üç büyük tragedya yazarından biri olarak kabul edilen Aiskhylos’un yazdığı “Zincire Vurulmuş Prometheus” ise bu projenin ikinci oyunu. 9 Temmuz’da Atina’da dünya prömiyeri yapan oyun 26-27 ve 28 Temmuz’da Rumeli Hisarı’nda İstanbullularla buluştu. Almanca, Türkçe ve Yunanca olarak sahnelenen oyunun yönetmeni ise Yunan ve dünya tiyatrosunun bilinen isimlerinden Theodoros Terzopoulos. Türk, Yunan ve Alman oyuncuların yer aldığı oyunda Devrim Nas, Kerem Karaboğa gibi isimlerin yanısıra Prometheus rolünde de Yetkin Dikinciler oynuyor. İstanbul ayağını bitiren oyun 5-6-7 Ağustos’da Almanya Essen’de sahne alacak.

Projedeki ilk oyun Şahika Tekand’ın yönettiği ve Stüdyo Oyuncuları’na ait olan “10 Adımda Unutmak (Anti Prometheus)” 19 ve 20 Temmuz tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izleyicilerle buluşmuştu. Son olarak Almanya’dan Rimini Protokol’ün “Prometheus Atina’da” adlı çalışması ise eylül ayında belgesel olarak gösterilecek.


ATTIS TİYATROSU
ZİNCİRE VURULMUŞ PROMETHEUS
Metin: Aiskhilos
Çeviri: Eleni Varopoulou, Heiner Müller, Sabahattin Eyüboglu
Yönetmen: Theodoros Terzopoulos
Sahne Tasarımı: Yannis Kounellis
Müzik: Takis Velliantitis
Kostüm: Alexandros Kokkinos
Oyuncular : Yetkin Dikinciler, Sophia Michopoulou, Goetz Argus, Kerem Karaboga, Stathis Grapsas, Devrim Nas, Savvas Stroumpos, Antonis Myriagkos, Ismail Deniz, Thanasis Alevras, Maximilian Löwenstein, Umut Kircali, Nazmi Sinan Mihci, Andree- Osten Solvik, Alexandros Tountas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen düşüncelerinizle katkıda bulunun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar