Size ne Yani Anlamıyorum ki!! - Bir milyon kalem

Bir milyon kalem

Blog yazarları topluluğu

18 Haziran 2010 Cuma

Size ne Yani Anlamıyorum ki!!

Bir müslümanın farz ibadetlerini yapması ve hatta görünür şekilde yapması (mesela namazı herkesin gördüğü bir yerde kılması ya da oruçlu olduğunu söylemesi...)neden insanları bu kadar rahatsız ediyor..Başkalarına zarar veriyor olsalar şikayet edin ,yorum yapın diyecem ama bir insanın farz ibadetlerini nasıl yaptığı neden bu kadar ilgilendiriyor sizleri...Size ne onunla Allah arasındaki ibadetlerden..Gösteriş mi samimi mi kişiyle Allah arasında..Rabbim razıysa size ne oluyor! Ne bu gerginlik yani..

Hayatında namaz kılmamış birilerinin çıkıp da namaz kılan birini ''vay efendim nasıl olurda gördüğümüz yerde kılar namazını '' diye kınamasını hiç mantıklı bulmuyorum..Hatta namaz kılan birinin bile bu şekilde eleştirisini mantıklı bulmuyorum..Farz ibadet bu, gizli yapacaksın diye kural mı var? Velev ki adam riya yapıyorsa sana ne zararı var ki söylenip duruyorsun !!

Riya yanlıştır hepimiz karşıyız ama bana zararı varsa tepkimi koyarım (ya da başkasına zararı varsa riyakar kişinin ) ama adam farz ibadetini benim görebileceğim yerde yapıyor ya da müslüman olduğunu belirtiyor /belli ediyor diye de eleştirmem yanii...Söylemleriyle yaptıkları çakışıyorsa ve yaptıkları İslama ve birilerine zarar veriyorsa tepkimi koyarım ama yoksa banane demeyi bilmek lazım..Herşey bizi ilgilendirmez ki, o insanın içini bilemeyiz ki eleştirelim..İstediği yerde ibadet eder kim karışır..!! Bir insan kılacak yer bulamadığı zaman bir kiliseye gidip uygun bir yerde namaz kılsa bile kimsenin bir şey demeye hakkı var mı..Ya da kabul olmayacağına dair bişey söyleyebilir miyiz..?

Bazen ''banane'' demeyi bilmek lazım...!!





10 yorum:

  1. Valla sırf göşteriş için yapıyorlarsa ben kızarım, hiç kimse de size ne diyemez, çünkü benim burnuma soka soka yapıyorsa o işte bir sorun vardır.
    İbadet Allah için yapılır, başkalarına hava atmak için değil.
    Riyakarlık yapıyorsa o onun sorunudur demişsin, evet öyle zaten. Ona kimse bir şey diyemez de sırf gösteriş için namaz kılan birisi mesela ikidebir başkalarına sen de kıl, bak şöyle yap böyle yap derse itici oluyor.
    Tabi ki başkalarını uyarmak Müslümanların görevleri arasında, fakat böyle iki yüzlü kişiler sürekli telkin eder durumda gezince çok ciddi olumsuz etkiler oluşuyor.
    Zaten ne çıkarsa hacıdna hocadan çıkar gibi sözler de boşuna türemiyor....

    YanıtlaSil
  2. Müslümanlığın işaretlerindendir orta yerde namaz kılmak,oruç tuttuğunu söylemek hatta nafile namaz kılıyorsa bunu söylemesi, aksırdığı zaman sesli "elhamdülillah" demesi yahut her yaptığına "besmele" ile başlaması ki bunlarda riya aranmaz islamiyetin varlığına orda ve yaşandığına işarettir kaldı ki becerebiliyorsan sende yap kardeşim oda ayrı mevzu..Halk arasında bilinçsizce kullanılan bir söz vardır " ibadette kusurda gizli yapılır" diye bu asla islamla bağdaşlaştırılamaz nedendir: İbadet gizli yapılır diyen riyakardır çünkü yapmayacaktır yapmayacağını saklamak için gizli der nasıl ki insan kusurları görünsün istemez bundandır kusurlarda gizli yapılsın demesi...Bilmem anlatabildim mi nacizane....Helal olsun yüreğiyle islamiyeti şartları bahane etmeden yaşayabilene...Hayırlı Cumalar.

    YanıtlaSil
  3. 'İbadet de gizlidir kabahat de' diye dinimizde bir söz vardır. Ve herkes ibadetini istediği yerde istediği şekilde yapma özgürlüğüne sahiptir. Biz eski insanlarız, eskiden bu anlattığın olumsuzluklar hiç olmazdı. Peki bugün niye var? dersen buna sebep o ibadetlerini uluorta yapanlara sormalı çünkü onlar karşısındakileri ibadetini zayıflıkla itham ederler hep çünkü onların ki gerçekten gösteriştir. Yazının içindeki 'Hayatında hiç namaz kılmamış insanlar'sözü bile yanlıştır böyle bir şeyi hiç kimse bilemez ve de yargılayamaz. Kimin ne zaman ibadet yaptığı da Allah'la kul arasındadır ve en büyük ibadet vicdandır. Oruç ise bambaşka yollara sapmış durumda günümüzde, tutanlar tutmayanlara karışması zaten tuttuğu orucun hayrını yok eder. Oruç çok özeldir, özelliğini koruduğu müddetçe de çok güzeldir. O nefis mücaadelesi keşke yaşamın diğer olgularında da korunabilse.
    Dinimiz üç beş satırla anlatılamaz, diyelimki kısaca 'yürektir dini bütün edenç'

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Bir evvelki yorum sanırım bulunduğum başka bir isimden çıktı. Kendi bilisayarımda olmadığım için, lütfen yanlış anlaşılmasın. nur

    YanıtlaSil
  5. Gösteris yapmak elbetteki gunahtir ama bazilari var ki her hangi bir insani ibadet yaparken gördugu zaman resmen ufo görmus gibi afalliyor ve o kisi hakkinda ileri geri atip tutmaya basliyor.. tamam kardesim o zaman sen yapta icinden yap, örnek ol millete.. ama hem adamin dinine kufredip hem musluman olmamak " bu ne perhiz bu ne lahana tursusu" dedirtiyor insana.. dikkat ederseniz özellikle dinle alakasi olmayan kisiler kalkipta vaaz vermeye, insanlarin yanlislarini gözune gözune sokmaya meyilli oluyor. cunku niye kendileri bu görevlerini layikiyla yerine getiremedikleri icin, aslinda iclerinde yasadiklari vicdan muhasebesini baskalariyla yapiyorlar.

    YanıtlaSil
  6. @Nesrin,
    neden kızarsın? gelip sana zorla namaz kıl ya da oruç tut diyor mu hiç kimse...!!! eğer demiyorsa seni neden bu kadar rahatsız eder namaz kılması ya da başka ibadetleri???? Gelip sana zorla şunu yap bunu yap derse tamm rahatsız olursun ve tepkini de belli edersin...ama sana bir çağrı yoksa neden kızmak?? Ben anlamıyorum bunu anlamayacam da...

    YanıtlaSil
  7. @zeynep,
    yakın şeylerden bahsetmişiz..ibadetler zorunludur ve görevlerinizi yaparken ha açık yapmışsınız ha gizli yapmışsınız..amaç görevinizi yerine getirmenizdir...

    YanıtlaSil
  8. @éLLa,
    çok haklısın benimde bahsettiğim bu işte...Bir de bizi neden rahatsız ediyor ki onların yaptıkları zorlamadıkları halde..anlam veremiyorum..Zararları varsa amenna gidip uyarılsınlar ama kimseye zararı yoksa sırf birileri gördü diye eleştiri saçma geliyor bana..

    YanıtlaSil
  9. @Adsız,
    İbadet de gizlidir kabahat de' bu bilgi hadismidir ???dinimizde vardır demişsiniz de..
    Sanırım yazımda asıl anlatmaya çalıştığım şey tam olarak anlaşılmamış..Birinin nasıl nerde ibadet ettiği bizleri neden bu kadar yakından ilgilendiriyor..İsteyen ulu orta ibadet eder isteyen hiç belli etmez (ki ben bunuda saçma bulurum çoğu zaman) konuşu...bu durum bizi neden ilgilendirior..Allaha karşı riya yapıyorsa da bize ne!! bizi neden rahatsız ediyor ..Yoksa biz insanların içinimi okuyabiliyoruz da yargılıyoruz onları riyakar ya da samimi diye..Kreterimiz ne bunda!! Ben diyorum ki herkes kendine baksın kendi ibadetlerinin samimiyetine baksın başkasının yaptıklarıyla ilgileneceğine..Yanlışmıyım ? Bence değilim..Güzel yorumunz için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  10. Pabuç ikimiz de aynı şeyi diyoruz aslında

    Sırf benim burnuma sokmak için yapıyorsa orda sorun vardır dedim ben de zaten.
    Yoksa isteyen istediği yerde yapsın ibadetini de misal metroda otobüste kuran okuyup da diğer yolculara dik dik bakan sözde dindarlara da sinir oluyorum ben.
    Okuyorsan oku ona bir şey diyen yok, ama ne bileyim biri mesela kısa kollu bir şey giymiş dik dik bakıyorlar.
    O okuduğun kuranın ne hayrı kaldı o zaman....

    YanıtlaSil

Lütfen düşüncelerinizle katkıda bulunun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar