Anamur-Kıbrıs Su Hattı - Bir milyon kalem

Bir milyon kalem

Blog yazarları topluluğu

16 Temmuz 2010 Cuma

Anamur-Kıbrıs Su Hattı


Her zaman ki gibi yine hesapsız kitapsız işler ile uğraşılıyor. Milyonlarca dolar parayı bu sefer denizin içine gömmek için yaklaşık 12 yıl önce bir fikir atıldı ortaya. O zamandan bu yana sürüncemede kalan bu öneri iki yıldan beri hızlanmaya başladı. Yakında ihaleyi kazanan firma işe başlayacakmış.

Neymiş efendim denizin 250 metre altından Mersin’in Anamur ilçesinden KKTC’ye borular döşenecekmiş ve böylece KKTC’nin su sorunu ortadan kalkacakmış.

İyi güzel de acaba kadar masrafı yaptıktan sonra mı, alınması planlanan Dragon çayının suyu yeterli mi diye bakma zahmetine girişecekler.

Akılları sıra Dragon çayının geldiği Alaköprü’ye yapımı devam eden baraja güveniyorlar. Ama umdukları gibi suyu oraya toplayabilecekler mi?

Anamur’un bile yaz aylarında su sıkıntısı çektiğini bilmiyorlar mı?

Dragon çayının yaz aylarında su seviyesi en alt düzeye indiği için su pompalarının deniz suyunu çekip evlere deniz suyunu pompaladığını bilmiyorlar mı?

Bunun içindir ki, Anamur Belediyesi su pompalarının çalışmasını durdurup İskele mahallesi başta olmak üzere birçok mahalleye su veremediği için insanların susuz yaz filmi gibi bir yaşam sürdüklerini bilmiyorlar mı?

Böylesi bir çalışma acaba Anamur Belediyesi ile ortaklaşa yapılmıyor mu?

Yapılıyorsa eğer belediye bunları devletin yetkili makamlarına iletmiyor mu?

Gerekli bilgileri vermiyorsa Anamur Belediyesinin bundan önce ve bundan sonra ne gibi bir karı vardı.

KKTC, bir Avşa adası kadar da mı olamıyor. Avşa kendi su sorununu çözdüğü gibi çevresindeki adalara da su vermeye başladı. Bir Avşa adası kadar olamıyorsa eğer KKTC ve T.C hiç büyüklüğünden ve Avrupa ülkesi olmaktan bahsetmesin. Neden deniz suyunu içme suyuna çevirecek bir tesis kurulmuyor da, geleceği belli olmayan bir karanlığın içine dalıyor.

Yılda 75 milyon metre küp su taşınacakmış. Bunun 15 milyon metre küpü içme suyu amaçlı, geriye kalan 60 milyon metre küp ise sulama suyu olarak kullanılacakmış.

Buna güler ya, birkaç sene sonra Anamur’un kendisi içme suyu bulamayacak hale gelecek. Anamur su bulamazken Anamur’dan giden 60 milyon metre küp su üstüne üstlük tarım için kullanılacakmış. Dedim ya buna sadece gülerler.

Sanırım bu çalışmanın parası KKTC’nin kendi kasasından çıkmıyor. Türkiye Cumhuriyetinin bütçesinden karşılanıyor. Eğer böyle ise o zaman ne gerek var kendilerini sıkıntıya sokmalarına, başı bile ağrısa ağrı kesicisini ne de olsa Türkiye veriyor. Üstelik neden başını ağrıtacak sorular sorsun.

Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz yaptığı açıklamada, DSİ'nin en büyük yatırım projeleri arasında yer alan KKTC İçme Suyu Temini Projesi'nin ön yeterlilik ihalesinin geçtiğimiz günlerde yapıldığını, müteahhidin inşaata başlayacağını söyledi.

Bu da demek oluyor ki, ihaleyi yapan biziz, en büyük yatırım diye övünen biziz, eee doğal olarak da parayı da veren biz olacağız.

Geçenlerde KKHY havayolları iflas ettiği için bir başka havayolu firması almaya kalktı. KKHY havayollarının çalışanları karşı çıktı satış engellendi. Ne gibi dolaplar dönüyor tam olarak bilemem ama, birilerinin o dönme dolaba binip direksiyonu ellerinde tuttuğu da bir gerçek.

Neyse biz gelelim su meselesine.

Az bir nüfusu olmasına rağmen kendi su ihtiyacını karşılayamaz duruma gelen Anamur ilçesi, kalkıp başka yere su vermesi anlaşılacak gibi değil. İlk yıllarda belki sorun yokmuş gibi görünebilinir ama çok kısa bir zaman sonra harcanan dünya kadar para denizin 250 metre altında çürümeye bırakılacağını görmemek için insanın gözüne Akdeniz’in o tuzlu suyu kaçmış olması gerekir.

Dedik ya deniz suyunu içme suyuna arıtan bir tesis yapılsın, deniz bitmediği sürece KKTC’nin su ihtiyacı ortadan kalkar. Üstelik yakın zamanda Anamur’un karşılaşacağı su ihtiyacını karşılayıp kendilerine bir de gelir kapısı açarlar.

Bu projenin bir diğer adı da “Rüya Projesi” bu kafayla gidildiği sürece de, o rüyada çok kısa bir zaman sonra kabus görülecek. Ama o kabus şimdi ki, yetkililerin başına değil. Bundan sonra gelecek olan yetkililerin kabusu olacak.

Hani derler ya, “Tüyü bitmemiş yetim hakkını yedirmem” diye. Tüyü bitmemişlerin değil, on kuşak sonra doğacak olan bebelerin haklarını yedirmek için her şey yapılıyor.

3 yorum:

  1. Avşa Arıtma tesislerinin resimlerini görmek isteyenler aşağıdaki linki tıklayabilirler.
    .
    "http://www.avsa-goruntuleri.com/component/content/article/44-duyurular/162-avsa-adasi-deniz-suyu-aritma-tesisi"
    .
    Uğur Erhan

    YanıtlaSil
  2. Avşa Adası Deniz Suyu Arıtma Tesisi Fotoğrafları

    http://www.avsa-goruntuleri.com/component/content/article/44-duyurular/162-avsa-adasi-deniz-suyu-aritma-tesisi

    YanıtlaSil
  3. Yaz aylarında su ihtiyacımız artıyor ve bunu doğal mineralli sularla karşılamamız gerekiyormuş. Şurda ufak bir yazı var bununla ilgili:
    http://www.facebook.com/photo.php?pid=293016&id=126331737386311&comments&ref=mf

    YanıtlaSil

Lütfen düşüncelerinizle katkıda bulunun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar