Banner

Poetry Slam nedir ?

Bugün size Poetry Slam diye bir olaydan bahs edeceğim. Aranızdan bazınız okumuşsunuzdur belki bu kelimeleri ve kendi kendinize sormuşsunuzdur ``ulan bu Poetry Slam de ne?`` diye.İşin içinde, dışında, ortasında, kenarında, köşesinde ve zaman zaman her tarafında birden bulunan birisi olarak size Poetry Slam denen olayın ne olduğunu açıklamayı kendime görev edinmiş bulunmaktayım.
Zira son zamanlarda konu hakkında yoğunlaşan sorularda bu görev sevgisini itekledi, dürttü ve ``hadi hadi anlat artık`` dedi, bende ``iyi madem`` diyerekten koyuldum yola.
Poetry Slam ilk defa Chicago da Marc Smith tarafından düzenlenmiş olan eğlenceli , çeşitli yazarlar( Slammer ) tarafından edebiyatın her türlü kategorisini okşayan yada tam ortasından vuran, dinleyici ve aynı zamanda izleyicileride onlara karar hakkı tanıyarak olan bitenin içine katan, standup, tiyatro, monolog, komedi vs. karışımı birşeydir. Kısacası ''Poetry Slam'' dir işte.
Her katılımcının, yani Slammer ın, Poetry Slam den Poetry Slame göre değişen, bazen 5, bazen 7 dakika kadar sahnede durma süresi  olur. Slammer a tanınan bu zaman içersinde Slammer, kendi yazmış olduğu ve edebıyatın her kategorisinin içermesinin serbest olduğu yazısını okur. Yazının kendisi tarafından yazılmış olması, yani çalıntı olmaması, yazısını izleyici ile paylaşırken Slammerin herhangi bir kostüm giymemiş olması ve başka yardım araçlarıda kullanmaması ve kendisine verilen süreyi geçmemesi şarttır.
Yani sahnede sadece Slammer in kendisi ve Slammer ın yazısı olur. Sahnedeki, kendi yazısını ezbere biliyorsa eğer kağıda bakmadan performansını sergilemesine izin vardır elbette.Her türlü mimik ve yazının ayrıca altını çizen vücut dilininde kullanıldığı performanslar genelde daha başarılıdırlar.

Her Poety Slame yaklaşık 8 ile 10 arası Slammer katılır. Dört Slammer ile de Poetry Slam yapılır ama mesela 10 dan fazlası dinleyiciyi yorar ve zamanla dikkatin dağılmasına yol açar ve izleyici Slammerları dinlemez olur. Rahatsız edici bir durum sözkonusu olur kısacası. Her Slam yaklasik 2 saat sürer.

``Peki iyi güzelde, bu olayın amacı ne, Hatice hanım ? `` dermiş gibi duyar oldum sizi.Panik yok, onu da anlatacağım.
Şimdi bu Slammerlar, yani yazarlar, yani sahnede performanslarını sergileyenler performanslarını verilen zaman içersinde sergiledikten sonra iş izleyiciye düşüyor. Nasılmı ?

Şöyle:İzleyici bu Slammerlar arasında bir birinci belirliyor. Bunu çeşitli yollarla yapamak mümkün. Mesela izleyiciler arasından Poetry Slami başından sonuna kadar izleyeceği kesin olan 5 kişi seçilir. Ellerine 1 den 10 a kadar puanların bulunduğu levhalar verilir. Bu seçilenler jüridir şimdi ve her Slammerdan sonra uygun gördükleri puanları havaya kaldırırlar. Poetry Slamin moderatörüde, yani sunucusu( adına Slam Master deniliyor Poetry Slam ortamlarında ) bu puanları kenara yazar, hesaplar ve sıralama yapar. En yüksek puanı alan Slammer bir sonraki elemeye girer. Sonunda bir Slammer kalır, o da birinci olandır zaten.

Şöyle düŞünün: Sekiz Slammer, her biri 6 dakka sahnede performanslarını sergiliyor. Her birisinden sonra jüri puanı veriyor. Sonunda en yüksek puan alan ilk dört Slammer birdahaki elemeye giriyor. Dört Slammer yine yazılarını sergiliyor. Yine her birisinin ardından seyirciden puanlar geliyor.Ve bir dahaki elemeye en yüksek puanı olan iki Slammer giriyor. Bunlarda yine okuyorlar ve birinci belirleniyor.
Aşıkların atışmasi gibi bir olay aslında. Yada Hip Hop tan bildiğimiz Battle ler.

Poetry Slam olayı sagolsun, edebiyatı önceden cok sıkıcı bulan, kitap okumayı sevmeyen ve genel anlamda kültürel etkinliklerle uzaktan yakından alakası olmayan bir çok insan Poetry Slam sayesinde biraz edebiyat, biraz yazı , biraz fikir, biraz düşünce kapıyor.Yazilarin konuları güncel olayları kapsayabiliyor, dünyayı ilgilendiren, insanlığı ilgilendiren, sorunlara göz atan ama aynı zamanda günlük olaylarıda içeren yazılar olabiliyor bunlar. Mesela çarşıya gidip poponuza uygun bir pantolon bulamayışınızdan tutunda içinizde barındırdığınız derin aşkın yaralarını anlatan, a dan z ye, hersey hakkın da yazabilirsiniz. Bunu şairane bir şekilde, yada rap tarzında, yada ezbere yada komik yada hüzünlü yada yada yada... yani her şekilde seyirciye aktarabilirsiniz. Herşey mümkün.

Almanya `da Poetry Slam olayı yasklaşık 13 senedir var. Bu aralar çok gelişmekte ve dahada yaygınlaşmakta. Televizyonlarda görür olduk. Afrika` da bile Poetry Slam yapıldiığı oluyormuş. Kabul gibi bir yerde bile düzenli bir Poetry Slam var.
Daha çok yer altı kültürü diyebileceğimiz olayın yavaş yavaş yer yeryüzüne çıkmaya başladı.

Güzel ülkem Türkiye` de ise henüz Poetry Slam gibi bir etkinlik yapılmamakta. Oysaki o kadar çok insan yazıyor. Poetry Slame Slammer olarak katılmak için yazar olmakta gerekmiyor ayrıca. Ev hanımı teyze bile katılabilir. Yada köşedeki bakkal amca. Yada yazılarını her hafta kendi özel blogunda yayınlayan üniverste genci. Herkese açık bir olay.
Şahsen hem Slammer im, hem yaşadığım şehirdeki Poetry Slam in Slam Masteriyim. Yani Slammerler bana mail atıp kayıt oluyorlar, bende Poetry Slamin yapıldığı akşam sahnede sunuculuğunu üstleniyorum. Ama kendimde başka şehirlerde yapılan Poetry Slamlere gidip sahnede performansımı sergiliyorum.

Bu olayın Türkiye de de başlatılmasının taraftarıyım. Çünkü güzel birşey.Yeterince anlattım zaten güzel yanlarını..Bundan neden mahrum kalasınızki ?!Eğer aranızda varsa bu olaya el atmak isteyen yada sorusu olan, buyursun, sorsun, anlatırım, cevaplarım ve yardımcı olurum. Bana hatchipu@hotmail.com dan ulaşabilirsiniz.

Bakın, türkçe Poetry Slam sitesi bile hazır. Almanca, Fransızca, İngilizce olarak hizmet veren Poetry Slam sitesini bende türkçe çevirmenliğini üstlendim. http://myslam.net/tr
Ayrıca buradada benim düzenlediğim Poetry Slam hakkında bilgi toplayabilirsiniz. En azından resimlere ve videolara akabilirsiniz ve etkinlik hakkında bir fikir sahibi olursunuz. http://www.poetryslamimpapp.blogspot.com/
ve


Ya aranızdan birileri başlatsın artık Türkiye de şu Poetry Slam olayını yada ben seneler sonra ülkeme temelli döndüğümde el atacağım bu olaya,ki bu çok geç olmuş olacak.
Bu olay Türkıye de gerçekleşene kadar ben burada yırtınmaya devam edeceğim.
Iyi kalın.





Merhaba
Bir yarışmaya katılan ve çok heyecanlı olan bir yarışmacının kendisini tanıtma şemasına benzeyecek ama ben yinede bu tanınmış ve klasik şemadan yararlanarak sizlere kendimi tanıtayım. Yeni katıldımda aranıza, o bakımdan şapkadan çıkmışcasına kendimi kısada olsa tanıtmadan yayınlamak istemedim ilk yazımı.
Adım Hatice Gönüleri, 24 yaşındayım ve öğretmenim. Türkiye sınırları dışında yaşamaktayım kendimi bildim bileli. Resim yapıyorum, Slam Masteriyim ve ayda bir kere olmak üzere çeşitli yazarlarla düzenlediğim ve ev sahipliğini yaptığım ''Papp a la Papp Poetry Slam'' adı altında bir etkinliğim oluyor.aynı zamanda Salmmerimde. İki sergim oldu şimdiye kadar iki farklı şehirde ve Poetry Slammer olarak çeşitli şehirlerde ve çeşitli organizasyonlarda sahne alma fırsatım oldu.Umarım yazılarımla size azda olsa bir katkıda bulunabilirim.
Her şeye rağmen iyi kalın, hoş kalın..
Sevgilerimle.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Eftelya dedi ki…
merhaba, yazını Almanya'dan okuyorum.
burada birçok kez Almanca poetry slam etkinliklerine gidttim. Geçenlerde ben bile Türkiye'de bu akımın yaygın olmamaktan öte hiç başlamadıgını farkettim. şaşkınlıkla- yahu konuyla ilgilenen niye yok diye dakikalarca google'da aramalar yapıp malesef ekşisözlükten ileri gidememiştim...

Türkiye'ye temelli gitmesek de bu akımı oraya taşımanın yolları olmalı. Heyecanla üzerine çalışacağım bir proje olabilir bu. konuyla ilgili bağlantıda kalalım mı?
nurten, Almanya.