Banner

Kızılyıldız İşletim Sistemi


Batılı emperyalistler tarafından adeta tüm dünyadan izole edilmeye çalışılan Kuzey Kore internetin sanal aleminde kendi işletim sitemini kurarak emperyalizme sizin işletim sisteminize ihtiyacım yok dedi.

Şu anda sokaklarda 5 dolardan satılmaya başlanmış ama pek alıcısı yokmuş.

Alıcısı olmayışının sebebi yapılan işletim siteminin işe yaramadığından falan değil. Kuzey Kore’de internet kullanımı çok düşük olduğu için gayri ihtiyarı olarak, alıcısı da yok. Ama kullananlarda sanırım bundan sonra kendi ülkesinin yaptığı işletim sistemini kullanacaktır.

“Ülke adı: Resmi tam adı: Demokratik Kore Halk Cumhuriyeti
kısa şekli : Kuzey Kore
Yerel tam adı: Choson-minjujuui-inmin-konghwaguk
kısaltma: DPRK
ingilizce: Korea, North
Yönetim biçimi: Tek Partili Sosyalist Cumhuriyet
Başkent: Pyongyang
İdari bölümler: 9 eyalet ve 3 özel şehir; Chagang-do (Chagang Eyaleti), Hamgyong-bukto (Kuzey Hamgyong Eyaleti), Hamgyong-namdo (Güney Hamgyong Eyaleti), Hwanghae-bukto (Kuzey Hwanghae Eyaleti), Hwanghae-namdo (Güney Hwanghae Eyaleti), Kaesong-si (Kaesong Şehri), Kangwon-do (Kangwon Eyaleti), Namp'o-si (Namp'o Şehri), P'yongan-bukto (Kuzey P'yongan Eyaleti), P'yongan-namdo (Güney P'yongan Eyaleti), P'yongyang-si (P'yongyang Şehri), Yanggang-do (Yanggang Eyaleti)
Bağımsızlık günü: 15 Ağustos 1945 (Japonya'dan)
Milli bayram: Demokratik Kore Halk Cumhuriyetinin kuruluşu, 9 Eylül (1948)
Anayasa: 1948 yılında kabul edilmiştir, 1972, 1992 ve 1998 yıllarında yeniden düzenlenmiştir.”
http://www.ulkeler.net/kuzeykore.htm

Siz bakmayın ülkenin yönetim biçimine, her ne kadar sosyalist bir yönetim şekli ile yönetiliyor dense de. Bu tamamen kağıt üstünde olan sosyalistlik. Bugün dünyanın hiçbir köşesinde sosyalist sistem ile yönetilen ülke yoktur.

Var olan bir iki sosyalist ülke, emperyalizmin karşı-devrimci oyunlarıyla yok olup gitmişlerdir. Tabi sosyalist ülkelerin yönetimlerinde bulunan insanlarında geriye dönüşlerde çok büyük bir katkısı var. Eşitlikten, özgürlükten ve paylaşımdan söz ederek yapılan devrimler. Ne yazık ki, küçük bir azınlık için kullanılan bu kavramlar kapitalist ve emperyalistlerden daha çok elitleşenler, emperyalizmin işini daha da kolaylaştırdılar.

Neyse konumuz bu değil zaten.

Dünyadan izole edilmeye çalışılan bir ülke inatla ben buradayım ve kendime yeterim mesajlarını, silahlanma, otomotiv, internet gibi daha nice ürünleriyle vermeye devam ediyor.

Otomotiv gibi internet işletim sistemini de tüm dünyaya pazarlama yoluna giderse, hiç de azımsanmayacak bir Pazar bulacağından şüphem yok. Bill Gates bunu yapabiliyorsa, Kuzey Kore neden yapamasın.

Yalnız işletim siteminin ismini değiştirmesi gerekiyor bence. Kızılyıldız diye bir bilgisayar programı olmaz. Yok ben sadece kendi ülkem için kullanacağım diyorsa Kuzey Kore, buna bir şey diyemem. Ama dünya pazarına da açılmak istiyorsa programın ismini mutlaka değiştirmesi gerekiyor.

Yorum Gönder

6 Yorumlar

ramazan dedi ki…
her şeyi emperyalistlere yüklemek biraz kolaycılık oluyor. Dünyaya kapana kapana daralıp, küçülüp, gelimekerden bi haber ve yapayalnız kalıyor, ister ülkeler olsun ister insanlar.
Dışarıya çık, dünyaya bak. Üretebiliyorsan sen de üret ve sat.
Üretmeden tüketenler suçu başkasında ararlar.
İnterneti kullananlar dünyada olup bitenden haberdar oluyor. kapatanlar, diktatörler elinde mahfoluyor.
Güney Kore ile Kuzey Korenin gelişmişlik düzeyi karşılaştırılabilir mi. Siz diyorsunuz kzeyde internet kullanımı düşük diye.
Bu ne yaman çelişki.
Biraz oturup düşünelim. Bizim otuz yıl önce düştüğümüz yanılgılara düşmeyelim. Nabi Yağcı bile buna benzer şeyler söylüyor şimdi.
Saygılar.
uğur erhan dedi ki…
Ben emperyalizm tartışmasının yeri bu yazı olmadığını belirtmeye çalıştım.

Elinde atom bombasından, nükleer silahlardan, başlayarak her türlü silahları bulunduran ve açık açık tüm dünyaya açıklayan Kuzey Kore'yi emperyalistlerin bertaraf etmeye çalışmasını herkes görüyor. Kendini dünyanın sahibi sananlar etrafında resmen bir duvar örmeye başladılar.

Kuzey Kore kendini sosyalist görse de ben bunun böyle olmadığını bir iki cümle ile belirtmeye çalıştım. Kuzey Korenin nasıl bir yönetim olduğunu buradaki kısa bir yorum ile açıklamak gerekli bilgiyi vermez.

Kuzey Kore'de internet kullanımının çok düşük olduğunu dünyada yapılan anketler sonucu ortaya çıkmış. Yani benim uydurmam değil. Adamların sırf yeni bir işletim sistemi kurmasının nedeni emperyalizmin sanal dünyadan bile izole etmeye çalışmalarıdır.

Ayrıca Nabi Yağcı'nın da ne söylediği beni hiç ilgilendirmiyor. Zaten söyledikleri de doğru olsaydı bu gün bulunduğu yerde olmazdı.

Işık.
erkan bal dedi ki…
merhaba. bunu alkışlamak isterdim ama sanırım olay öyle abarttığınızca değil. çin de redhat linux işletim sistemi bir anda tüm çinde kullanacağını açıkladığında dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi olmuştu. kızılyıldız dediğiniz işletim sistemi de bir linux türevidir. Nitekim Türkiye'de de Tübitak Aslanlar gibi PARDUS işletim sistemini üretmiş ve güncellenmektedir. Öyle kuzey koreyi methetmeye gerek yok Türkiye'de de bu yapılıyor. Üstelik tüm dünyada bu tip işletim sistemlerinin dayandığı temel çekirdeği geliştiren Linus Torvald Finlandiya'lı bir bilgisayar mühendisidir ve paşalar gibi Kapitalist Amerika'da yaşamaktadır. İdeallerimiz bizi şaşırtmasın yarın İran'da İslami işletim sistemi'ni çıkarır ama altında LinuX'dan başka bir şey olmaz. Linux bugün çok gelişmiş olmasına rağmen hala insan alışkanlıkları MS işletim sistemlerine yatkındır. Çünkü oyun müzik eğlence pazarı ve ofis uygulamalarında hala MS ve sizin deyiminizle kapitalistler çok daha iyi durumdadırlar. Fikren güzel desteklenmesi gereken ancak pratik sonuçları sandığınızca olmayan bir durumdur işletim sistemi pazarında kızılyıldızın kuzey korenin bir tercihi olmaktan öte bir şansı yoktur. Eğer illa ulusalcı yaklaşımları övmek isterseniz PARDUS'u bir inceleyin derim. TÜBİTAK'ın ve TÜRKİYE'nin gururudur. Paşalar gibi de çalışmaktadır.. Saygılarımla
erkan bal dedi ki…
meraklısına:

http://www.pardus.org.tr/
uğur erhan dedi ki…
Erkan bey,

Yorum ve katkınız için teşekkürler.

Pardusu biliyorum. Biraz baktım ama teknolojik olarak bazı şeylere benim kafam basmadığı için çok da bir şey anlamadım. Ama pardusu kullanan bir kaç kişiyi biliyorum çevremde.

Bu iş bana birazda pazarlamasını iyi yapmaktan geçiyor gibi geliyor. Biz bunun pazarlamasını yapamayız belki ama dünya pazarına hakim olmaya çalışan bazı ülkeler başarılı olabilirler.

Işık.
erkanbal dedi ki…
pazarlaması olmaz. çünkü linus torvald bu çekirdeği serbest bıraktı. yani linux felsefesi zaten özgür yazılım. serbest dağıtım. tabi bedava olacak diye birşey yok ama genelde böyledir. üstelik linux üzerinde çalışan ofis ve ticari uygulamalar da var dilimize çevrilmiş veya ülkemizde yazılmış. ancak işin aslı insanlar bilgisayarı işten çok eğlence amaçlı olarak kullanıyor. bu yüzden de kapitalist mantık burda iyi çalışıyor. linuxçular da zaten kapitalizm düşmanı değil yazılımın özgürlüğünden yana. ben sadece pardusla çalışan bir kafe kurdum olmadı. sonra kafede pardus yüklü bilgisayarları ücretsiz kullanıma sundum olmadı. insanlar oyun ve eylence istiyor. kuzey koreninde bence niyeti öncelikle ulusal güvenlik ve muhalifleri kontrol altına almak. çünkü ms yazılımlarından bilgi sızdırmak kolay. bizdeki kozmik belgeler neden bu kadar kolay elden ele dolaşır oldu sizce. iyi tarafı da var kötü tarafı da var.