Banner

Ailenin Önemi

Kücük bir Türk kiziydi Fadime. Almanya´da dogmus ve vakti gelince de her cocuk gibi okula baslamisti. Cok zeki bir kiz oldugu icin ailesi onun ilerde muhakkak iyi bir tahsil yapacagindan hic kuskusu yoktu. Fadime´yi taniyanlar da emindi onun okuyup iyi bir yerlere geleceginden.



Almanyanin egitim sisteminde cok güzel bir uygulama olan bir yöntem vardir. Her ögrenci kendi not ortalamasina +sinif ögretmeninin tavsiye notuna göre, bir üst dereceli okulda egitim alma hakkina sahip olur. Ögrencinin notu kadar olmasa da, ögretmenin kanaat notu da önemlidir.

Buraya kadar güzel. Öyle degil mi?

Herkes hakettigi okulda okusun. Babasinin, anasinin kimligi cüzdaninin kabarikligi yada hafifligi söz konusu olmasin.



Gel gör ki bazen öyle olmuyor. Burada da isgüzar ögretmenler cikabiliyor. Kücük Fadime de oldugu gibi.



Bizim Fadime kizimiz 4. sinifa geldiginde notlari yeterli olmasina ragmen, resmen degilse de, herkes tarfindan alenen bilinen , irkciligiyle ün yapmis bir ögretmenin isgüzarligi yüzünden bir türlü hak ettigi okula gidemez. Irkci ögretmen nuh der peygamber demez ki, kiza gecerli bir kanaat notu versin. Aile saskindir bu duruma. Cocuk üzüntüsünden ne yapacagini sasirir.

Fadimenin ailesi önce ögretmenle konusmayi dener. Ardindan okulun müdürüyle konusurlar. Yok yok bir türlü ögretmenden olur alamazlar.

Sonunda Okulun müdürü kücük kizi tekrar bir sinava sokar.

Kücük fadime yine öyle bir not ortalamasi tutturur ki , tekrardan ögretmenin eline düserler.

Yani 2.0 olsa ortalama, direk gidebilecek , ama olmaz. Tutturamaz .2.2 de kalir.

Haydi yine sil bastan. Ailenin büyük itirazlari ögretmenle yapilan kavgalar. Müdürle yapilan kavgalar. Sonunda mahkemeye verme tehditleri. Iki taraf da artik zivanadan cikmis durumdadir.

Neyse kücük fadimeyi bir kez daha sinava sokarlar.

Bu sefer olur:)

Basarir bizim fadime. Irkci ögretmene inat basarir.
Artik geriye bir tek okulun tavsiye mektubuyla birlikte yeni okuluna yazilmak kalir. Fadime alir o mektubu da, gider yeni okulu olan Realschule´ye yazilmaya. Yeni müdürüne, büyük bir gururla, icinde diplomasiyla birlikte olan tavsiye mektubunu uzatir Müdür acar, okur kizin yüzüne bakar tekrar karnesini inceler ve sadece basini sallar.
Fadime meraklanir:
"Bir sey mi var?"
Müdür: "Oku" der.
Fadime o ana kadar görmedigi yaziyi okur. Eski müdür tavsiye mektubunun altina söyle bir not düsmüstür:
"Kanaat notumuz olumsuzdur. Fadime adli ögrencimizin asla Realschulede basarili olabilecegine inanmiyoruz. Realschule ögrencisi olma kapasitesi yoktur. Ücüncü kez girdigi bir sinav sonunda anca bu puani tutturabilmistir."

Allahtan bu not yeni müdürü hic etkilemez ve Fadime Realschuleye baslar.

Üc ay sonra bir duyduk, Fadime öyle basarili olmus ki yeni müdür onu ,hemen hic sene kaybettirmeden " bizim okulumuz yetersiz kaliyor ona" Diye daha üst dereceli okul olan Gymnasium´a yazdirmis.

Fadime iki yil sonra Gymnasium´dan Amerikada okumak icin burs kazanir. Okudugu Gymnasium´un öyle bir uygulamasi varmis. Her yilin en basarili iki ögrencisine Amerikada egitim sagliyorlarmis.

Fadime simdilerde 24 yasinda ve Amerikada , hangi üniversite oldugunu bilmiyorum ama,
iyi bir üniversite de tahsilini yapiyor. Yanilmiyorsam "Uluslararasi Siyaset" diye kalmis aklimda.

Okul ve ögretmenler insanin hayatinda cok etkili olabiliyor, ama en etkili ögretmen insanin kendi ailesi.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

Hazan Esintisi dedi ki…
:-))) Bu tür olaylar Almanya'da maalesef tek tük degil.. Almanya'da yasiyorum ve benimde Gymnasium'daki sinif ögretmenim 'Sen asla okuyamazsin. Erkenden evlenip cocuk bakicaksin!!' demisti.. Noooooooldu?!?
Uniyi bitirdim hatta iki uniyi.. Aldim elime diplomalarimi ve ziyaretine gittim 'hocamin'.. Agzi 5 karis acik bana bakakaldi.. Bense 'Seneler önce ev hanimi olucagimi söylemistiniz.. Eh ev hanimi olurum ama Uni bitirmis diplomali olurum..' diyip gülmüstüm..
Basariyi inatla, tirnaklarimizla kaziyip okuyoruz maalesef bazi okullarda...
sünter dedi ki…
Hazan Esintisi,
sizi cani yürekten kutluyorum.
Nedense burdaki ögretmenler, özellikle türk kizlarina, kafalarinda öyle bir portre cizmis.

Siz en güzel cevabi diplomayla vermissiniz zaten. Tipki Fadime gibi.
Sevgiler