Banner

Okumanızda fayda var / ALINTI nedir ?

Değerli yazar ve okuyucularımız.
Bildiğiniz gibi bir süre önce yazarımız UGK nin haklı sitem ve şikayeti ile bir içerik kopyalanması sorununu gündemimize almıştık. Bu süreci elimizden geldiği kadar iyi niyetle çözmeye çalıştık. Ancak gördük ki bir çok insan "telif haklarından" ve kanunlardan bi haber, içerik kopyalarken adını bildikleri yazarların yazılarına bile "alıntı" deme nezaketini göstermiyorlar.



Bunun olası sonuçları konusunda Sayın Süleyman SÖNMEZ'in "(ç)alıntılama sanatında zen!" adlı doyurucu bir yazısını sizlerle paylaştık. İsteyenler bunu bir referans yazısı olarak her zaman okuyabilir. Yazıyı okurlarımızla paylaşırken Sayın Süleyman SÖNMEZ'le iletişime geçtik ve yazısını referans vererek yayınladığımızı da bildirdik.



Ancak Süleyman bey bizlere gayet nazik ve kibar bir dille bu yaptığımızın bile "yanlış" olduğunu ve bir yazının nasıl alıntılanacağını bildiren bir mail attı. Aşağıda bu maili yayınlıyoruz. Gördüğünüz üzere "bir yerden alıntı yapmak" yazara haber verseniz bile, o kadar keyfi yapılabilecek bir uygulama değilken insanların pervasızca yazılarınızı kopyalamaya haklarının olmadığını ve özür dilemenin erdem olduğunu anlamaları gerektiği kanısındayız.



Lütfen Süleyman bey'in "(ç)alıntılama sanatında zen!" adlı çalışmasını, yorumlarıyla birlikte okuyunuz. Bunu gerek bir yerden "alıntı" yaparken alıntının ne olduğunu bilerek hareket etmek için, gerek yazılarınız "izinsiz" alıntılandığında kanuni prosedür hakkında bilgi sahibi olmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca mail içeriği bilgilenmeniz amacıyla aşağıda sunulmuştur...



Merhaba birmilyonkalem,

Öncelikle yazıyı beğendiğinize çok mutlu oldum.
Ama yapılan işlem, yazının ruhunun tam tersi maalesef :)
Yapılması gereken şu:

1) Sitenin kullanım talimatına bakılır. GPL, GNU veya Free ise
istendiği gibi alınıp kaynak belirtilmesi yeterlidir.

2) Site sahibi kopyalamadan önce yazılı izin alın diyorsa önce
yayınlanıp sonra izin alınmaz. Çünkü izin alınmasında karşı tarafa
hayır deme hakkı verilmemiş olur.

3) Eğer bir yazı çok beğenilmişse ve yazar alıntı yapın ve kaynak
belirtin diyorsa alıntı yapılır.
Alıntı nedir? Bir ya da iki paragrafı almaktır tüm yazıyı almak değildir.
Kaynak belirtilse dahi bu durumda suç işlenmiş demektir. Örneğin kimse
Dostoyevski'nin bir romanının yeniden kendi ismiyle basıp kitabın
içine yazar dostoyevski demez :)

4) Yazar bir makalesinin tamamını bağışlıyor ya da satıyor olabilir.
bu çeşit bir anlaşma da yazılı veya e-mail yoluyla olmalıdır ki
ileride anlaşmazlık çıkmasın hak iddia edilmesin.

5) Tüm bunların ışığında yazımdan beğendiğiniz bir iki paragrafı alıp
kalanı asıl yazıda demeniz ve okumak isteyenlerin tıklayıp gideceği
linki eklemeniz doğru kullanımdır. Ama şu an sizin sayfada yazının
tamamı var :)

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.


Süleyman Sönmez



Yorum Gönder

2 Yorumlar

BigaripWomen dedi ki…
Hiçbişey bilmiyormuşum:/

Size ve Süleyman Sönmez'e teşekkürler.
AYKIZ dedi ki…
bu güne kadar eğer benim paylaşımlarımda dikkat eden olduysa bazı tümceler "".."" tırnak içindedir...ya da bazı dizeler...yaşayan ya da ölmüş yazarlarımızdan alıntı yaptığımın göstergesidir o...

Çünkü ben bir HUKUKÇU'yum..alıntı-intihal olmadığı sürece kabul edilebilen bir paylaşım türüdür..İNTİHAL ise çalmak demektir...birazını-ya da tümünü...farketmez..başkalarını yanıltmak da bir tür hırsızlıktır..çünkü kendinize ait olmayan güzel bir şeyle başkalarının gözünü boyuyor-gönlünü kazanoyor-çalıyor-sunuz demektir...Hırsızlık ise yasalarımızda suç...ceza yasası anlamında da suç..Fikir ve Sanat Eserleri üzerindeki haklarımızı düzenleyen Fİkri ve Sınai haklar hukuk açısından da..
Süleyman Bey'in ALINTI NASIL YAPILIR tanımı güzel...bunu hepimiz uygulamalıyız...birebir almak bazen çok bellidir hemen yakalanır..ama değiştirerek alırsanız -nitelikli çalma diyelim- o zaman anlamak uzmanların işidir...cezası da daha çok olur..ceza davaları ile..maddi ve manevi tazminat davaları ile..

yazmak ciddi bir iş...hele de fikri eser sahibi olmak...bilgi gerekir her şeyden önce...

YAZMA SANATI kitaplarından , internet ortamında "intihal nedir , fikri hak ne demektir" sorguları yaparak okumalıyız ve en azından burda biz başlayabilmeliyiz hak ve hukuk içinde paylaşım üretmeye..

Sürecin bize bir şeyler öğretmiş olmasını kazanç sayalım..üzülen dostlara bir teselli olur umuduyla..