QR Kod Nedir - Bir milyon kalem

Bir milyon kalem

Blog yazarları topluluğu

17 Şubat 2013 Pazar

QR Kod Nedir

Günümüzde gazete ve dergi ilanlarında sık sık görmeye başladığımız QR kodlar , ilk olarak 1994 yılında otomobil üretiminde kullanılmaya başlanmış fakat mobil teknolojinin hızla yaygınlaşmasının ardından, günlük hayatlarımıza giren bir barkod uygulamasıdır.
En basit tanım ile QR kodlar, içine içerik eklenebilecek görseller olarak tanımlanabilir. İçerik olarak da, yazı, video, resim ya da fotoğraf olabilir. Bu tamamen ne amaçla kullanılacağınıza bağlı.

QR kodların içerisine 7089 karakterlik bir metin eklenmesi mümkündür. Bu kodlar vasıtası ile, kullanıcılar çeşitli linklere yönlendiriliyorlar. 7089 karakter uzunluğu göz önüne alındığında, bu kodların içine dilediğimiz linki koyabileceğimizi söyleyebiliriz.
QR kod sistemi henüz yeni bir sistem olduğundan, küçük bir kesim tarafından bilinmektedir. Bu sebepten ötürü, QR kod çalışmaları, şimdilik küçük hedefkitlelere yönelik yapılmaktadır.
QR kod nasıl oluşturulur ?
QR kod oluşturmak için internette pek çok site ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Dilediğiniz link veya içeriği bu sitelere yükleyerek, QR kodunuzu alabilirsiniz. Artık bu kodları hangi mecralarda kullanacağınız tamemen size kalmıştır.
QR kod hangi cihazlarda kullanılır ?
QR kodları şimdilik sadece akıllı cep telefonları okuyabiliyor. Akıllı telefonların işletim sistemlerine göre QR kod okuyucular bulunuyor. İşletim sisteminizin uygulama sağlayıcı sitesinden (Google Play, iStore vb) uygun uygulamayı indirdiğiniz takdirde, ilanlardaki QR kodları bu uygulamaya okutarak, kodun barındırdığı içeriğe kolayca ulaşabilirsiniz.
QR kod oluştururken nelere dikkat etmeliyiz ?
- QR kodun içine yerleştirdiğiniz linkin, mobil uyumlu bir adres olması önemlidir.
- QR kodun içine yerleştirdiğiniz içeriğin Flash olmaması gereiyor. Zira İOS işletim sistemi Flash içerikleri açmazken, Android cihazlarda bu tür içeriklerde oldukça zorlanıyor.
- QR kodunuzu, hedef kitlenize uygun mecralarda sunmanız, emeklerinizin boşa gitmesini engeller.
QR Kod Nedir? yazısı Sosyaling sitesinin onayı ile yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen düşüncelerinizle katkıda bulunun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar