Marka İsimleri Nereden Geliyor? - Bir milyon kalem

Bir milyon kalem

Blog yazarları topluluğu

22 Şubat 2013 Cuma

Marka İsimleri Nereden Geliyor?


Marka isimleri ve hikayeleri

Pazarlamada bulduğunuz ürünün özelliklerinden daha önemli olan, markanıza ya da ürününüze vereceğiniz isimdir. Şu anda dünya çapında ün yapmış ve bizlerinde ürünlerini satın alıp kullandığımız markaların isimlerinin ilginç hikayeleri var. Sizler için en önemli markaların isimlerinin nereden geldiğini araştırdık. İşte dünyanın en önemli markaları ve hikayeleri.
Toshiba : Dünya genelinde bir elektronik şirketi olan Toshiba, 1875 yılında Tanaka Seizo-Sho ismi ile kurularak, telefon mühendisliği hizmeti vermeye başladı. 1899 yılında Tokyo Denki ismini alan şirket, 1939 yılından bu yana Tokyo Shibaura Electric siminin kısaltılmışı olan Toshiba ismini aldı.
Adobe : Grafik tasarım programları ile sektörünün en önemli şirketi durumunda olan Adobe şirketinin ismi, kurucusu olan John Warnock’un evinin hemen arkasında yer alan Adobe Koyu'ndan gelmektedir.
Adidas : Dünyanın en önemli spor malzemeleri üreticilerinden olan Adidas'ın ismi, kurucusu olan Adolf Dassler’ın lakbı olan "Adi" ve soyadının ilk üç harfi olan Das'ın birleşiminden gelmektedir.
Amazon : Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi olan Amazon.com'un kurucusu Jeff Bezos, şirketi kurarken alfabetik sıralamada öne çıkmasını istediği için isminin A harfi ile başlamasını istemiş. Bunun için sözlükte isim ararken, dünyanın en büyük nehri olan Amazon'un ismini seçmiş. Çünkü bir gün kendi şirketinin de dünyanın en büyüğü olmasını istiyormuş.
Coca Cola : Şu anda dünya üzerinde sudan sonra en çok tüketilen içki durumunda olan Coca Cola'nın mucidi John S. Pemberton, markanın ismini, Coca Cola'nın üretiminde kullanılan Coca adlı bitkinin ve Kola adlı fıstığın isimlerinin birleşiminden alıyor. John S. Pemberton, logonun daha güzel görünmesi için, Kola'nın K harfini C harfi ile değiştirmiş.
Lego : Dünyanın en meşhur oyuncağı olan Lego'nun adı Danimarka dilinde "İyi oyna" anlamına gelen ‘legt godt’ deyiminden geliyor. Lego, Latincede ‘birleştiriyorum’ anlamına da geliyor fakat şirketin kurucuları, markalarına Lego ismini verirken bundan haberdar değillerdi.
Nike : Yunan mitolojisinde yer alan Zafer Tanrıçası "Nikea" dünyaca ünlü spor malzemeleri Nike markasının kurucularına ilham kaynağı olmuş. Ayrıca şirketin logosu da, Nikea adlı tanrıçanın kanatlarından esinlenilerek çizilmiş.
Nokia : Cep telefonu sektörünün önde gelen şirketlerinden olan Nokia adını, kurulduğu yer olan Finlandiya'nın Nokia adlı şehrinden almaktadır.
Pepsi : Yenilikçi bir şirket olan ve logosunu sık sık değiştiren kola markası Pepsi adını, sindirimi kolaylaştırıcı enzim olan ‘Pepsin’den almaktadır.
Skype : İnternet üzerinden mesajlaşmamızı, konuşmamızı ve görüntülü konuşmamızı sağlayan Skype adlı programın adı ilk olarak SKY-PEER-TO-PEER olarak belirlendi. Ancak daha sonra çok uzun olduğu düşünülerek Skyper olmasına karar verildi. Anlaşıan bu isimde beğenilmemiş ve Skype adında karar kılınmış.
Sony : Uzun yıllardır kaliteli teknolojik ürünler üreten Japon elektronik devi Sony'nin adı, Latince'de ses anlamına gelen "sonus" ve İngilizce'de evlat anlamına gelen "sonny" kelimelerinin birleşmesinden bulunmuştur.
Starbucks : Dünya genelinde şubeleri bulunan kahve zinciri Starbucks'ın kurucuları, marka adını Melville’in ünlü romanı Moby-Dick’teki ‘Starbuck’ isimli karakterden esinlenerek koymuşlardır. Romandaki "Starbuck" adlı karakter kahve bağımlısıdır.
Virgin : Türkçede "Bakire" anlamına gelen Virgin adlı şirketin kurucusu Richard Branson, iş dünyasına yeni adım attığı dönemlerde "Biz de iş hayatında bakire (virgin)’ sayılırız" fikrinden yola çıkarak, şirkete bu ismi vermiştir.
Vodafone : İngiliz GSM operatörü şirketi olan Vodafone'un adı, İngilizce'de ses anlamına gelen voice veri anlamına gelen data ve telefon anlamına gelen telephone kelimelerinin birleşiminden gelmektedir. Yani telefon ile ses ve veri taşıdıklarını marka ismi ile anlatmışlar.
Toyota : Toyota ilk kurulduğu dönemlerde dokuma tezgahı üretiyordu ve adı Sakichi'ydi. 1933 yılında otomobil üretmeye başladıklarında Toyoda ismini seçtiler ancak daha sonra kulağa daha hoş geldiği için Toyota isminde karar kıldılar.
Canon : Canon şirketinin ismi ilk başlarda The Kwanon'du. Ancak daha sonraları dünya genelinde daha tanınır bir şirket olabilmek için Canon adını aldı.
Volvo : İsveçli otomobil üreticisi olan Volvo adını Latince'de "yuvarlanıyorum" anlamına gelen "Volvere"  kelimenin kısaltılmasından geliyor. Şirket 1915 yılından bu yana bu ismi kullanıyor.
Wolkswagen : Alman otomobil üreticisi olan Wolkswagen şirketinin adı Almanca'da "Halkın Arabası" anlamına gelmektedir.
Ebay : Echo Bay Technology Group adlı şirket, internet siteleri için echobay.com alan adını almak istediler ancak bu alan adı daha önceden başka bir şirket tarafından alındığı için Ebay.com alan adını almak zorunda kaldılar.
IBM : International Bussines Machines yani Uluslararası İş Makineleri anlamına gelen IBM'in kısaltılmışı.
Bu yazı Sosyal Medya haber blogu olan Sosyaling'in izni ile http://www.sosyaling.com/marka-isimleri-nereden-geliyor/ adresinden alınmıştır.

Takipçi Satın Alma hakkında bilgi almak içn tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen düşüncelerinizle katkıda bulunun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar