Banner

Sen Kimsin? (2012)



Mart 2012’de vizyona hızlı bir giriş yapıp en çok izlenenler listesine girdi, hasılatı da katladı. Sebep? Kesinlikle Tolga Çevik ismi! Yönetmenliğini Ozan Açıktan’ın yaptığı, senaryosunu gene Ozan Açıktan, Tolga Çevik ve Levent Pala’nın üstlendiği 105 dakikalık proje, komedi ve macera türünde yer alıyor. Oyuncu kadrosu ise başarılı isimlerden oluşuyor: Tolga Çevik, Koksal Engür, Toprak Sergen, Pelin Körmükçü, Zeynep Özder. Filmin yapımcılığını da BKM üstleniyor.

Dedektif Tekin ve trafik polisliğinden emekli İsmail’in ufak bir dedektiflik büroları vardır. Kayıp bir kızın peşine düşerler. Zira kızın annesi perişan durumdadır. İşinde pek dikiş tutturamayan Tekin bu işe öyle inanır ki gerçeklerin yavaş yavaş ortaya çıktığını fark edemez. Maceranın içine aşk, entrika, ihanet ne ararsanız girer.


Macerayı öne çıkaracak etkileyici müzik çalışmaları bir kenara bırakırsak, filmin komedi türünü gösteren müzik pek iç açıcı değil. Şarkılar ilk başta fena görünmüyor. Dinlemeye devam ettikçe sanki altı biraz boş geliyor. Film absürd komediye girer mi, emin değilim. Belli bir hızda macera öne çıkarılırken yapılan espriler çok boş görünüyor. Zaman zaman durum komedisine de sokulmaya çalışıyor. Yani belirtmek istediğim şu ki; aslında komedi ağırlık bassa da onun da çeşitleri var ve hangisine meyilli olduğunu filmin kendisi de çok bilmiyor. Mekan, dekor, kostüm detayları senaryonun yavanlığından dolayı pek dikkat çekmiyor. Aslında bazı sahnelerde kullanılan dekor ve kostümler o kadar göze batıyor ki rahatsız ediyor. “Çok para harcadık” dercesine fazla kullanım göz yoruyor. Daha sade sahnelerle film, çıtasını yükseltebilirdi. Sanki süreyi doldurmak için bol bol kopuk sahneler birleştirilmiş. Tekin hayallere dalıyor, o hayallerde reyting yapacak kadınlar gösteriliyor. Tamam da konuyla ne alakası var? Aksiyon sahnelerinin çok kullanıldığını ve hiç fena olmadığını kabul etmek lazım. Zira gerçekten uğraşılmış. Öyküyle bu aksiyonlar birleşebilmiş mi diye sorarsanız, olumlu yanıt veremeyeceğim. Ortadaki emeğe saygısızlık etmek istemiyorum. Sorun sanırım senaryodan kaynaklanıyor. Yönetmenin çekim tekniği güzel sayılır. Ses teknolojisi ise macera tarafını ortaya çıkarıyor. Bölük pörçük bu artılar etkileyici bir öyküyle birleşseydi ortaya sağlam bir film çıkacağına emindim. Sadece macera filmi olsaydı büyük ihtimalle başarısı yükselirdi. Komedi türüne girmesi için güldürmesi gerekiyor. Gayet keyifli bir günde seyretmeme rağmen sadece bir kez gülümsedim (--- SPOILER --- Tekin’in bindiği arabanın parçalanma sahnesi --- SPOILER ---). Belki de film boyunca gülmek istediğim için bahane oldu bu sahne.
Senaryo bu kadar yavanken, karakter detaylandırması belki kurtarabilir düşüncesi aklı kurcalıyor. Ne yazık ki karakterlerle ilgili hiçbir ipucu verilmiyor. Ne geçmişleri, ne şimdiki zamanlarıyla ilgili düşünceler ortaya dökülüyor. Empati kurmak imkansızlaşıyor. Karakterler bu hikayede neden yer alıyor? Hikayede yer almaları projeye ne katıyor?  Bunlara cevap bulmak imkansız.

Oyuncu kadrosu başarılı seçilmiş. Köksal Engür, Pelin Körmükçü ve Toprak Sergen projenin vasatlığını kurtarıyor. Karakterlerin hiçbirini sevememiş olsam da her biri bu sevdirmeme rolünü başarıyla üstleniyor. Performansları gayet başarılıydı. Her birine ayrı ayrı gıcık olmanızı sağlıyorlar. Senaristlerin hedefi bu muydu, emin değilim. Usta oyuncuların performanslarından şüphe duymuyorsak ortada az biraz sorun var gibi. Ne dersiniz?

Tolga Çevik’i bilerek ayrı tuttum. “Komedi Dükkanı”ndan dolayı seyircinin beklentisi çok yüksekti. Belki bu biraz da hayal kırıklığı yarattı. 1974 Mersin doğumlu oyuncu, Central Missouri State University’nin tiyatro ana sanat dalı oyunculuk bölümünden mezun olmuştur. Robin Williams’ın öğrencisi bile olmuş!  BKM ile pek çok projede yer alan oyuncunun yeteneği her projeyle beraber daha da yükselerek devam etti. “Vizontele”, “Vizontele Tuuba”, “Organize İşler” sinema filmlerinde, “Feride”, “Aşk ve Gurur”, “Esir Şehrin İnsanları”, “Ölümsüz Aşk”, “Avrupa Yakası” dizilerinde yer aldı. “Komedi Dükkanı” ile TV seyircisini ciddi şekilde kazandı ve bunu bir yandan sinemaya geçirdi. Sen Kimsin? Filmi gişede mutlu etse de seyirciyi çok memnun ettiğine inanmıyorum. Gene Tolga Çevik’in yer aldığı film ve dizileri seyretmekten kendimi alıkoyacağımı sanmıyorum.

Not: Afiş sizce de başarısız değil mi??

Yorum Gönder

0 Yorumlar