DEĞİŞİM ve GELİŞİM - Bir milyon kalem

Bir milyon kalem

Blog yazarları topluluğu

31 Ocak 2012 Salı

DEĞİŞİM ve GELİŞİM


Sevgili okurlar, değerli meslektaşlarımız!

Değişim ve gelişim yoluyla hep daha iyiye ve daha güzele yol almaktan bahsedecek oluğumuz bu yazımıza başlarken öncelikle, değişim ne manaya gelir konusuna değinmek istiyorum.

Bir yapının, bir oluşumun veya bir varlığın önceki durumuna göre şekil ve yapısında gözlenebilen farklılık arz etmesi değişim olarak ifade edilebilir. Yine değişim isteyerek veya istemeyerek, planlı veya plansız herhangi bir şeyin, belli bir zaman içerisinde bulunduğu durumdan başka bir duruma dönüşmesi olarak ta ifade edilebilir. Aksi bir ifade ise statiklik, durağanlık, aynı kalma ve gelişen dünyaya direnme olarak ifade edilebilir.

Değişim deyince; gayri ihtiyari olarak yapılan değil, bambaşka bir şekil, çok farklı bir görüntü ve benzerlerinin benzersizini ortaya koyabilmektir. Bu anlamda değişim; büyüme ve gelişme gibi olay ve olguların yanında asıl yaratıcılık ve yepyeni bir buluşu veya çok farklı bir görseli ortaya koyabilmeyi gerektiren geniş kapsamlı bir kavramdır.

Bir diğer ifadeyle; yine eskinin yerine bambaşka ve çok daha verimli ve eskiyi de kapsayacak şekilde yeniden tasarlanmasıdır. Bir sistemin başlangıçtaki şeklinden farklı olarak, yeni bir şekler geçmek üzere yer ve şekil değiştirmesidir.

Bunun yanında hareket etme ve yürüme yoluyla yer değiştirme, üzerine küçük parçalar veya işin doğası gereği bilgiler ekleyerek değişim yapılmış olur. Eski adet ve olgular üzerinde gayri ihtiyari yapılan değişiklikler olur. Dilde, örf ve adetlerde, geleneklerde değişiklikler olabilir.

Yine eski model bir araba sahibi olduğumuzu varsayalım. Ona ne kadar yeni parça ve yeni araba sistemi ilave etmek istesek de, bu mümkün olmayacaktır. Çünkü arabamızın kasası eski parça ve eski mekanik sistemleri taşıyacak şekilde tasarlanmıştır. Yeni yapılan araba modeli kasalarına ise abs, haşbak, disk fren, vs gibi sistemlere uygun olarak tasarlandığından bunları eklemek daha kolay olacaktır.

Mesela eski bir bilgisayar düşünün. Kasası eski sisteme göre tasarlanmış bir kasadır. Ona da yükleyebileceğin donanım sınırlıdır. Yeni ve son sistem bilgisayar kasasını alıp daha kapsamlı ve son sistem donanımları yüklemek, yüksek verimli bir bilgisayar oluşturmak mümkündür. Böylece daha yüksek kalitede verimliliğe ulaşabilmek etkinlik derecesini ve kapasitesini artırabilmek mümkündür.

Her yeni gün insan için yeni bir dünyaya, yeni bir gelişim ortamına girme fırsatı, daha iyi bir güzellik yaşama fırsatı ve daha güzel bir görsellik fırsatı yaratabilir. Tıpkı bir çocuğun bebeklikten çocukluğa, çocukluktan gençliğe, gençlik evresinden evlilik evresine gelişerek ve büyüyerek değişimlere ve dönüşümlere uğrayarak hayat uyum sağlıyor.

İnsanlar daha güzelini ve daha iyisini ortaya koymak için gerekli imkânı ve fırsatı bulduğunda değişmeyip, gelişmeyip ne diye yeniliklere ayak uydurmasınlar?

Bazı düşüncelere göre hiç değişmeyen insanlar çok güvenilir ve istikrarlı görülür. Dün bir konuda farklı düşünenlerin fikirleri hiç mi gelişip bu gün daha farklı düşünmez? Yepyeni fikirlere hiç mi açmaz aklını yeni fikirlere? Dün yaya yürüyorduk, eşeğe bindik, sonra bisiklete, sonra arabaya ve uçağa biniyoruz. Belki yarın gezegenler arasında gezeceğiz. Gezmeyelim mi?

Dün üç ay kursa giderek namaz dualarını bilenler imam oluyordu. Sonra hatim indirip kuranı yüzüne okumasını bilenler imam oldu. Gün ilerledi hafızlar imam oldu. Sonra imam hatibin orta kısmını bitirenler, sonraya liseyi bitirenler. Gün o gündür ki; ilahiyat mezunları imam olarak tercih edilir oldu. Yakın bir zaman gelecek ilahiyat mezunu olmayan imam olamayacak. Gelişim devam edip gidecek.

Allahın yeryüzünün halifesi olarak yarattığı insanoğlunun daha güzel bir hayat sürmesi ve her iki cihanda da kurtuluşa ermesi için seçtiği İslam dininin iman esasları dışında kalan kuralları bile insanın gelişim ve değişim süreciyle orantılı olarak şekillenmiştir.

Zaten insan değişmek için vardır. Okumak, sormak, öğrenmek, anlamak ve öğretmek için vardır. Aslında madde ve mana varlığı değişmez. Ancak insanın beyni ve algı kapasitesi geliştikçe ve zaman içinde ilim ve bilim geliştikçe gelişim ve değişim seviyesi de artacaktır. Aslında var olan şeyler değişmiyor, sadece bizim algımız ve var olan bazı şeyleri keşfimiz devam ettikçe biz insanoğlu yenilikler ortaya koymaya devam edecektir.

Değişim nedir konusuna karınca kaderince bir göz atıp birkaç kelam ettikten sonra, asıl konuya gelebiliriz. İmamların buluşma noktası forumunda yapılan değişim ve gelişmelerden bahsedebiliriz.

Sitemize en gelişmiş haber sitesi formatlarından bir site daha açarak forum sitemizi; diyanet personelimiz başta olmak üzere, siz değerli ziyaretçilerimizin hizmetine sunmuş bulunmaktan mutluluk duyarız. İmamlar org haber sitemizin ve imamlar org sitemizin hizmetleri siz değerli ziyaretçilerimizin teveccühlerine layık olmak için değişmeye ve gelişmeye devam edecektir.

İlk köşe yazımla sizlerin huzuruna çıkmaya başlayacak olan yazılarımı ve sizlere layık olmaya çalışan sitemizi izlemeye devam etmediniz dilek ve temennisiyle, sizleri yüce Allah’ımızın selamıyla selamlarım.

Feyzullah Kırca
Akbaşlar Köyü / Dursunbey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen düşüncelerinizle katkıda bulunun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar