Bir Film Nasıl Okunur? (1977) - Bir milyon kalem

Bir milyon kalem

Blog yazarları topluluğu

11 Ocak 2012 Çarşamba

Bir Film Nasıl Okunur? (1977)

Üşenmedim, kendi kitabımın fotoğrafını çekip koydum :)


Bu sene bloga yenilik olarak sinema ile ilgili okuduğum kitapları da eklemeye karar verdim. İşe tabi ki “How to Read A Film?” kitabından başlamak gerekir diye düşündüm. Zaten taze taze okumuşken paylaşmak daha keyifli oluyor. 1977 yılında ilk kez raflardaki yerini alan kitap, devamında 1981’de ve 2000’de güncellendi. 2001 yılında Oğlak Yayıncılık ve Reklamcılık’tan çıkan 12. basımını okuduğum kitap, ek ve dizinlerle birlikte tam 640 sayfadır! Sayfa sayısını görünce kitap demek de biraz hafif kaçıyor çünkü içindeki bilgilerle birlikte tam bir sinema ve medya ansiklopedisi sayılıyor; hem de 1977’den beri hiç bu ünvanını kaybetmeyerek! 1941 ABD doğumlu yazar, yayıncı ve prodüktör James Monaco; bu kitap dışında 6 kitap daha kaleme almıştır. Kitabı İngilizce aslından çeviren Ertan Yılmaz iken kitaptaki bol çizimleri de David Lindroth üstlenmiştir.

Kitabın bir baş yapıt olarak kabul edilmesinin sebebi sinemaya sadece sanat olarak bakmadığındandır. Sinemanın başlangıcından bu güne kadar tüm ince detaylarını, tekniğini ve etkileşimde bulunduğu diğer dalları ele alıyor. Kitap 7 bölümden (bu bir tesadüf olmamalı sanırım, 7 ve sinema!) oluşuyor:

Bir Sanat Olarak Sinema
Teknoloji: Görüntü ve Ses
Sinema Dili: Göstergeler ve Sözdizimi
Sinema Tarihinin Biçimlenişi
Sinema Kuramları: Biçim ve İşlev
Medya: Her Şeyin Merkezinde
Multimedya: Sayısal Devrim

Ayrıca oldukça detaylı EK 1: Sinema ve Medya: Kronoloji, EK 2: Sinema ve Medya Üzerine Okuma Önerileri ve Dizinler de faydalı bilgiler barındırıyor.

Eğer sinema ile (benim gibi) amatörce ilgileniyorsanız, bir de eski sinemaya ilgi duyuyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. Zaten sinemayla profesyonel bir biçimde ilgilenenler ya da o dalda eğitim alanlar çoktan okumuştur J Tüm bunların yanında, sinemayı çok kapsamlı ve teknik ağırlıklı ele aldığı için okuması hiç de kolay olmuyor. Çizimlerle işi kolaylaştırmaya çalışsa da sadece film izleyerek ilgilenenler için bu bile zaman zaman yeterli görünemiyor.

Sinemayı sadece sinema sınırları içinde anlatmayıp, fotoğraf ve resim, roman, tiyatro, müzik, çevresel sanatlarla da ilişkilendiriyor. Ayrıca teknik kısmında görüntü teknolojisi, ses teknolojisi, kamera, ham film, kurgu gibi çok önemli detayları ince ince işliyor. Sinemayı ekonomi, politika ve estetikle bağlıyor. Tabi ki en bitişi kaçınılmaz medya ile yapıyor. Kitabın tamamı zevkle okunurken (film izlememiş gibi hissetmiştim okurken), en çok ekler ve dizinler bölümü etkiledi beni! O kadar detaylı bir liste var ki sadece onu okusanız bile ufkunuz açılabilir. Ayrıca okuma önerileri de eski olmalarına rağmen faydalı görünüyor. Bütün bunlara ek olarak, kitabın içindeki sayısız çizim, resim ve fotoğraflar okumanızı hızlandırıp keyiflendiriyor. Bazı kısımları daha kolay kavramanızı da sağlıyor. Bu açıdan dört dörtlük dersem hiç de abartmış sayılmam. Pek çok sayfasındaki cümlenin altını çizerek okuyacağınızı şimdiden görür gibiyim. İyi okumalar :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen düşüncelerinizle katkıda bulunun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar