Banner

Sosyal sorumluluk...

Her ne kadar emperyalist bir ülke olsa da gelişmiş ülkelerin başında giden İngiltere eski bakanı Chorcil, 2. Dünya savaşı sırasında Londra’ya bombalar yağarken bile eğitime ara verdirmemiş öğrenciler okullarına devam etmişlerdir. Hal böyle olunca eğitimin önemi bir kere daha ortaya çıkmış oluyor.

Konuyu biraz daha açarsak: “Eğitim gelecektir. Eğitim olmaz ise bir ülkenin bırakın yarınını, bugününü bile yaşayamadan yok olur gider… “

Ökder, bu durumu sözle değil fiil ile yapmak istiyor. Ancak ülkenin koşullarını göz önünde bulunduran Ökder, bırakın eğitimi, yaşamak için bile durumu olmayanlara destek çıkmaya çalışıyor. Bunun için projeler geliştiriyor. Bu projeleri uygulamaya çalışıyor.

Ancak bunu yaparken reklam yapıp marka olmaktan kaçınıyor. Çünkü bu durumun yanlış olduğunu düşünüyor. Her ne kadar marka olmak bir derneğin güvenini sağlıyor ve bu güven ile derneğe daha çok destek geliyor gibi gözükse de bu durumu marka olmadan sağlayacak koşullarında mevcut olduğu unutulmamalıdır. Bu duruma örnek teşkil eden birkaç durumu şu şekilde sıralamak mümkün:

• Belediye teşekkür belgesi
• Valilik izni
• Belediye izni vs.
Gibi belgelerin yardımlar için destek toplamak gibi…

Uzun lafın kısası:” Güven için, markalaşmaya gerek yoktur…”

Bunlar haricinde Ökder, sosyal sorumluluk konusunda bir önder olmak istemektedir. Bu durumda ki temel amaç:”Sosyal sorumluluk bilincini tüm Dünya’ya yaymaktır.

Konunun başında da bahsetmeye çalıştığımız gibi iyi bir gelecek iyi bir eğitim ile olur. Yani, iyi bir Dünya iyi bir eğitim ile olur…

Yine az önce bahsetmeye çalıştığımız gibi: “Durumu olmayan kişilerin gururlarını incitmeden çeşitli yöntemlerle eğitime destek amaçlı projeler üretiyoruz.” Bu projelerden bir tanesinde de sizin de yardımınızı alıp harekete geçirmek istiyoruz.

Projemiz şu şekilde işlemekte: “Hangi bölgeye yardım gidecek ise öncelikli olarak o bölgenin eksik durumu tespit edilir. Bu eksiklik içerisinde örneğin giysi, kitap, ağaç gibi durumlar yer alır. Eğer giysi yahut kitap gibi şeyler eksik ise öğrencilerden belirlenen konu üzerinden resim çizmeleri istenir. (Duruma göre el işi de olabilir. ) Çizilen bu resimler daha sonra belirlenen bir yerde sergilenip satışa sunulur. Elde edilen gelirin %70’i projede bahsi geçen okulun ihtiyaçlarına harcanır. %30’u ise derneğin sırada ki sosyal sorumluluk için gerekli olan harcamalarda kullanılır.

Böylelikle sanki yardım karşılığında bir şeyler yapıyormuş gibi olup, gurur incitici durumlar yahut tembellik gibi durumların önüne geçilir.

Bu durumun haricinde artı bir durum olarak:” Sadece giysi ve kitap yardımı değil aynı zamanda okulun başka ihtiyaçları da %70’lik oran ile karşılanır. “

Peki bu projede sizler ne yapacaksınız?
Lise yahut üniversite öğrencisi iseniz okulunuzun kulübü olarak dilerseniz stant açabilir. Burada giysi, kitap yardımı toplayabilirsiniz. (Dilerseniz stant açmadan çevrenizden de toplayabilirsiniz.) Bu toplamalarda kendi kulübünüz adına yapıp kendi yardımınızı yaparsınız. Böylece hem sosyal sorumluluk bilinci gelişirken hem de okulların tüzüklerinde yer alan dernek standının açılma yasağını geçmiş olursunuz.

Eğer okumuyor da çalışıyorsanız çevrenizde ki insanlardan yardım alıp verdiğimiz adreslere gönderebilirsiniz.

“Peki, o halde dernek neden var?” Diyebilirsiniz. Bu sorunun cevabını sosyal sorumluluk bilinci olmayan insanlarda arayabilirsiniz. Çünkü bu kişiler sosyal sorumluluk için gerekli olan iradeyi sağlamak için bir derneğe ihtiyaç duyarlar. Ve bu dernek de bir ilk olmak için “Ökder” oluyor.

Şimdi gelelim esas soruya: “Dünya için bizimle çalışmaya ne dersin?”

Not: Bu yazıyı sonuna kadar okuduysan zaten bizimle aynı düşüncedesin. O yüzden çekinme ve beni ara. “Ne yapabilirim?” Diye sor.

VOLKAN KAHYALAR

0546 461 79 30


Yorum Gönder

0 Yorumlar