Banner

Made in Dagenham (2010)

Erkekler! Filmin konusu kadın hakları olabilir ama mutlaka siz de izleyin! Hem yaşanmış bir olay, hem ders alınması gereken bir öykü, hem de bugün bile aynı olmasa da psikolojik olarak benzer eşitsizlikleri yaşayan kadınları anlamanız için izlemeye değer! Biraz ciddi bir giriş gibi görünebilir ama bu film için başka türlüsü olamazdı J Girişin  böyle oluşuna bakmayın. Tarihi ve dramı içinde barındırırken komedi türüne de göz kırpan oldukça eğlenceli 113 dakika geçireceğinize eminim. Senaryoyu William Ivory kaleme alırken, yönetmen koltuğunda “Calendar Girls”, “A Lot Like Love” filmlerinin yönetmeni Nigel Cole oturuyor. Kadronun erkek tarafında Bob Hoskins'e sırtını dayayan yapımda, kadın oyuncular Sally Hawkins, Rosamund Pike, Miranda Richardson, Jaime Winstone inci misali diziliyorlar.

1968 yılında İngiltere’deki Ford fabrikasında çalışan 187 kadın ayaklanır. Sebebi ise cinsel ayrımcılıktan dolayı kadınların erkeklerle eşit kazanca ve haklara sahip olamaması! Rita eşliğindeki bu kadınlar erkeklere, Ford’a ve hatta devlete karşı çıkarak haklarının peşinden giderler.

Hüzünlü bir konusu olmasına rağmen oldukça neşeli ve eğlenceli bir sunumla film seyirciye büyük bir haz veriyor. David Arnold tarafından yapılan müzikler dönem filmine o kadar yakışmış ki izlerken zaman zaman dans edesiniz geliyor. Bundan dolayı film müziği albümünün de dinlenmesini tavsiye ederim. Dönem kostümleri, makyajları, saçları da o kadar başarılı aktarılmış ki ekrandan gözlerinizi alamıyorsunuz. Kabarık saçlar, koca koca kirpikler, mini elbiseler, renkler havada uçuşuyor. Öykü işçi sınıfı ve eşitsizliği anlatmasına rağmen insanların bu durumda bile mutlu olabileceğini gösteriyor. Bu yönden senaryoyla birlikte kesinlikle yönetmenin de çok başarılı olduğunu kabul etmek gerekir. İngiltere yapımı olan projenin İngiliz oyuncuları aksanları ve tavırlarıyla komediyi daha keyifli hale getiriyor. Siyasi bir olayın bu şekilde bizlere anlatılması, yaşanmış hikayeleri izleme açısından daha çok seyirciye ulaşacağından şüphe yok.


Rita karakterini canlandıran 1976 doğumlu Sally Hawkins, “Vera Drake”, “Cassandra’s Dream”, “Happy Go Lucky”, “An Education”, “Happy Ever Afters”, “Never Let Me Go” filmlerinde izleyici karşısına çıktı. “Happy Go Lucky” filmi ile en iyi kadın oyuncu Altın Küre sahibi oldu. Hem komik, hem hüzünlü, hem güçlü ve baş eğmeyen zor bir karakter olan Rita’yı oldukça başarılı şekilde oynuyor. Çıtı pıtı haline rağmen Rita’nın içindeki hırsı o kadar gerçekçi yansıtıyor ki sanki yıl 1968 ve Sally Hawkins aslında Rita’nın ta kendisi! Karakter olarak Rita ise şimdiye kadar siyasete hiç bulaşmamış olmasına rağmen içindeki cesaret ve çevresinden aldığı destekle politikanın tam ortasına düşüyor ve gündemi belki de kadınlar için tarihi değiştiriyor. Barbara karakterini canlandıran usta oyuncu Miranda Richardson ise Sally Hawkins ile çok güzel paslaşarak kadroyu daha güçlü hale getiriyor. 1981 yılından itibaren kariyerine 2 Oscar adaylığı, 6 Bafta adaylığı, “Damage” ile en iyi yardımcı kadın Bafta ödülü, 5 Altın Küre adaylığı, “Enchanted April” ile en iyi kadın oyuncu Altın Küre ödülü, “Fatherland” ile en iyi yardımcı kadın Altın Küre ödülü sığdıran usta oyuncu, en son “Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1” ile karşımıza çıkıyor.


Yorum Gönder

0 Yorumlar