Ramazan ayı'nı geride bıraktık, Rabbim hakkını verenlerde eylesin.. Cümlemize tekrarını nasip etsin.. Gitti lakin Şevval ayını miras bırakarak :)
Rasülullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:
“Kim Ramazan ayında oruç tutar, sonra onun peşinden, şevval ayından da altı gün eklerse, sanki yılın tamamını oruç tutmuş gibi olur.”
Bugün şevvalin dokuzu, oruçlarımızı biran önce tutmaya başlayalım, ama öncelikle ramazanda tutamadığımız kazalarımızı tutalım, çünkü Hadis-i Şerif'te ramazan orucunun ardından tutulması gerektiğinden bahsediyor... Ramazan'ı otuza tamamlamalı biran evvel, borçlu gitmemeli, ardından da altı şevval ekleyerek tüm sene oruç tutmuş sevabı almalı :)
Şevval orucu üç şekilde tutulabilir;
*Hiç ara vermeden,
*İstenilirse (sünnet olan), haftanın pazartesi ve perşembe günlerinde,
*Şartları da müsaitse, eyyam-ı biyz'ı yani ayın 13-14-15. günlerini de içine alarak tutabilir. (12'si ile 17'si arası)
Peygamberimiz (s.a.v.)
"Kulların amelleri pazartesi ve perşembe günleri Rablerine arzolunur; ben de amellerimin oruçlu bulunduğum halde Allâh'a arzolunmasını seviyorum"
buyurmuşlardır.Bir başka rivayette de, "Rasûlüllah (s.a.v.), pazartesi ve perşembe günleri oruç tutabilmek için imkân arardı-kollardı" denilmiştir.
Eyyam-ı biyz; yani ayın parlak günleri olan 13-14-15. günleriyle alakalı olarak da buyrulmuştur ki, "Rasûlüllah ayın on üç, on dört ve on beşinci günlerinde biyz orucunu tutmayı emrederdi... (s.a.v.) "
Emirden kasıt tavsiyedir...
Şevval ayında tutulacak altı günlük oruçla birlikte nasıl bir senelik sevap var derseniz; Dinimizde, bir iyilik yapana on sevap verileceği yolundaki hadis esas alındığında, otuz gün tutulan Ramazan orucu ve altı gün tutulan Şevval orucuyla birlikte 36 sayısına ulaşılır.. 36*10=360 Böylece kameri ay hesabına göre bir yıla tekabül etmektedir. :)
İstifademize inşâAllah...
0 Yorumlar