Robinson Crusoe'un yaratıcısı - Bir milyon kalem

Bir milyon kalem

Blog yazarları topluluğu

8 Eylül 2010 Çarşamba

Robinson Crusoe'un yaratıcısı


o; güçlüklerle ve tehlikelerle geçen bir yaşamın kahramanı'ydı..

Altmış yaşında çıkardığı Robinson Crusoe adlı eseriyle İngiliz Edebiyatı'nın ilk roman yazarı olarak tanınan Daniel Defoe 1660 yılında Londra'da dünyaya gelir..
1671'de Dorking’te ilk temel eğitimini almaya başlar..daha sonra Angilikan klisesinden protestanlara bağlı, Newington Green’de, Marton Muhalif Akademisi’ne katılarak bir presbiteryen papazı olma yolunda ilerler..
maceracı yapısı 1685 yılında İngiltere kralı II. James’e karşı başlatılan ayaklanmaya katılmasına zemin hazırlar..bu olaydan üç yıl sonra Orange’li William tarafından yürütülen Onur İhtilali olarak bilinen devrim hareketinde willam'ın fanatik destekçisi olur ve ayrıca bu dönem Defoe'nin politik yazılarını kaleme almasında önemli bir yer teşkil eder..
1697 yılında basılan An Essay upon Projects ise o yılların getirisiyle oluşmuş Defoe imzalı ilk ve en önemli eseridir..
1702 yılında basılan The Shortest Way with Dissenters adlı risalesi ise onun için meydanda boyunduruğa vurulmak ve ardından Londra’da, Newgate Hapishanesine kapatılması anlamına gelecektir.. tutuklu kaldığı zamanın akabinde Robert Harley'in yardımıyla özgürlüğe kavuşacak fakat bu durum yeni bir maceraya atılmasına sebeb olacaktır.. o ; artık gizli bir ajan ve politika yazarıdır.. onbir yıl Harley ve diğer presbiteryen papazlarıyla çalışır..
1713'e denk düşen o yıllarda The Review adlı eserini hazırlamıştır..
Daniel Defoe hayatı boyunca sürekli saf değiştirmiştir..maceracı kişiliği aktif rollerde oynamasına seyirci kalmıştır..iyi bir ajan olduğunu düşünmüş ve bu işten zevk almıştır..çok yönlü ve üretkenliğini ön plana çıkaran kalemiyle beş yüz'den fazla esere imzasını atmıştır.. suç'tan din'e kadar birçok konuda yazdığı kitaplar hafızalarda yer etmeyi başarmıştır..
ilk kurgu romanı ise Robinson Cruseo'dur.. bu eserinden sonra Moll Flanders ve A Journal of the Plague Year and Roxana adları altındaki başlıca eserleri, kurgu severlerin ilgisini çekmiştir..
Osmanlı için casusluk yaptığı öne sürülen, sert tutumuyla dikkat çeken ve siyasal yergi kitapçıkları yüzünden birçok kez hapis cezasına çarptırılan bu adam, 1731 yılında "beyin yorgunluğu" hastalığı nedeniyle, doğduğu yerde, Londra'da dünyaya son bir kez gülümser..

Sayfalar