Tumberio - Bir milyon kalem

Bir milyon kalem

Blog yazarları topluluğu

26 Ağustos 2010 Perşembe

Tumberio



Portekiz Kralı VI. Afonso'ya kırgınsın biliyorum.. ellerinde ve ayaklarında taşıdığın nasırlar ona duacı olmadı.. papa'nın iznine kulak asmayışını hiç kimse umursamadı..1452 yılına dair hatırlayabildiğin sadece gözyaşlarının hangi gözünden daha çok aktığı'ydı..Afrikalı olduğun için uygun bir para karşılığında hayatını aldılar..sorsam hayallerini bile anımsayamazsın şimdi.. çünkü onlar bedavaya satın alınamazlar..Avrupalı sömürgecilerin ağız kokularını boğazından geçen bir yudum suyla anlatman aşikar..seni ve senin gibi arkadaşlarını taşıyan Tumberio gemilerini unutamıyorsun öyle değil mi..anlamını çözdüğünde evrenin içinde yaşayan bir ölü olmak üzmüştü seni..
hamile kadınların arka kamaraya toplanışlarını duymuştun..çocukların birinci güvertede balık istifi gibi sıralandığını, yanından geçen bir adam arkası dönük, arkadaşına bağırarak söylediğinde anlamıştın..35 günün orada, o geminin içinde nasıl geçtiğini anlatmak için dilini bilmen yeterli olmazdı çünkü yutkunmaktan konuşamazdın..orada havasızlıktan ve salgın hastalıktan ölmek hayata tek bir kelime bile bırakamadam gitmek anlamına gelirdi..
hayatta kalman ise tüm o kötü şartlardan sonra eğer yaşama tutunmayı başardıysan, özel bakımdan geçmek ve sonra kızgın demirle işaretlenmen demekti..
sen bir köleydin.. adın böyle bir durumda önemli değildi..o topraklara gelmiş, yaşamış ve ölü taşıyıcısı'nın son kurbanı olmuştun..

Sayfalar