* YAZARLARIMIZDAN SİZİN İÇİN SEÇTİĞİMİZ BLOG YAZILARI *

Tatlı Lezzetler: Domates ve Salatalık Reçeli

Kahvaltılarımızın baş tacı reçeller dünyasında, bin bir çeşit tat bulmak mümkün.
Her mevsimin kendine has değişik lezzetlerindeki meyveleri saklamak ve zamanı geçtikten sonra sofralarımızda bulundurmak eski zamanlardan günümüze kadar gelmiştir.

Günümüzde ne kadar her mevsim her meyveyi manavlarda gör sekte zamanında çıkan meyvelerin tadı daha bir lezzetli oluyor. Daha da sağlıklı oluyor.

Önceleri öylemi idi. Zamanı olmayan, tezgahlar da yer edinmeyen meyveleri yemeyi özlerdik. Mevsimi gelse de yesek derdik. Şimdi ise her türlü meyveyi de sebzeyi de zamanlı zamansız görebiliyoruz.
Her türlü meyvelerden ve sebzelerden farklı tatlar çıkardığımız gibi farklı malzemelerden değişik reçellerde yapabiliriz.

Tatlı lezzetler dünyasının üyesi olan reçellerin ve marmelatların yapılışı üstelik çok kolay.
Özellikle çocuklarımıza kahvaltıyı sevdiren ve besin değeri yüksek en masum tatlı olan reçellerden birkaç çeşit yapmak için haydi mutfağa girelim önlükleri takalım.

SALATALIK REÇELİ
800 gr salatalık
1kg toz şeker
3-4 adet ıtır çiçeği yaprağı
2 adet karanfil
5 su bardağı su
1 adet limonun suyu
Salatalıkların kabuklarını soyup minik parçalar halinde doğrayın. Toz şeker ve suyu iyice kaynatın. Şerbet koyulaşmaya başlayınca, doğradığınız salatalıkları, ince kıyılmış ıtır yapraklarını ve karanfili ilave edin. 15-20 dakika pişirip, limon suyunu ekleyin. 4-5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Ilıtıp cam kavanozlara aktarın. iyice soğuduktan sonra ağzını iyice kapatın.

KİRAZ DOMATES REÇELİ
700 gr kiraz domates

1kg şeker
1 tatlı kaşığı susam
5 su bardağı su
Yarım limon suyu
Kiraz domateslerin alt kısımlarını bıçakla hafifçe çizin.
Elinizle sıkarak suyunu ve çekirdeklerini çıkarın.
Susamı yapışmaz yüzeyli tavaya alın. Sürekli karıştırarak rengi dönene kadar kavurun. Tozşeker ve suyu kaynatın. Şerbet koyulaşmaya başlayınca kiraz domatesleri ve susamı tencereye ekleyin.15-20 dakika kaynatıp limon suyunu katın.4-5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Soğuyunca cam bir kavanoza aktarın. Tamamen soğuduğunda kapağını kapatın.
Afiyet olsun!

Reçel yaparken dikkat etmemiz gerekenler..
Reçel yapmak için kullandığımız meyvelerin aynı büyüklükte olmasına dikkat edelim.
Reçeli ocaktan almadan hemen önce limonu ilave edelim.
Limonu ilave ettikten sonra fazla kaynatmadan ocaktan alalım.
Reçelin kıvamının tutup tutmadığını anlamak için birkaç deney yaparak anlayabiliriz.
Mesela kaynayan reçelden bir damla tırnağımıza damlatarak dağılmadığını gördüğümüzde kıvamının tutmuş olduğunu anlarız.
Ya da su dolu kabın içine bir damla damlatarak şekli hiç bozulmadan kabın dibine iniyorsa yine kıvamı tutmuş demektir.
Kahvaltı sofralarınızdan reçeliniz eksik olmasın.
Afiyet olsun.

Bizi de Okusana ;) × +