Karpuz kabuğundan reçel yapmak - Bir milyon kalem

Bir milyon kalem

Blog yazarları topluluğu

16 Ağustos 2010 Pazartesi

Karpuz kabuğundan reçel yapmak


Yaz günlerini yaşadığımız şu günlerde herkesin soğuk bir karpuz olsa da yesek dediğini duyar gibi oluyorum. Özellikle doğranmadan dilimleyip suyunu akıtarak ısıra ısıra yemenin verdiği haz bir başka oluyor. Çocukluğumun en haylaz zamanlarında üzerime damlayan karpuz sularının bırakacağı izlere aldırmadan koca bir dilimi elime alıp yerdim. Karpuzun çekirdeklerini ise biriktirip, haylazlığımın bir parçası olarak hazırlardım.Nasıl mı? O zamanlar plastikten yapılmış bir parmak kalınlığında borular satılırdı renkli renkli. Kağıttan borunun içine girebilecek büyüklükte külahlar hazırlardım. İçlerine karpuz çekirdeklerini doldururdum. Daha sonra külahları bir bir balkonumuzun duvarının arkasından yoldan geçenlerin kafasına üfleyerek fırlatırdım. Nerden geldiğini anlamazlar etraflarına bakınırlardı. Ben de saklandığım yerden onlara bakıp gülerdim. Şimdi ise ne zaman karpuz yesem aklıma geliyor ve kendi kendime gülüyorum. Benimde olduğu gibi herkesin çocukluğunun mutlaka bir haylazlık yanı olmuştur herhalde.
Anıları bir tarafa bırakıp, Serinlemek için yediğimiz karpuzun insan sağlığındaki öneminden bahsetmek istiyorum. Karpuzun içinde bol miktarda bulunan laykopen dediğimiz maddenin vücudu kansere karşı koruduğu bilinmektedir.Ayrıca içerisinde su oranı çok fazla olduğundan tüketildiği zaman vücuttaki atık maddelerin daha çabuk dışarı atılmasını sağlıyor. Böylelikle kan basıncını dengelemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda içerisinde yüzde doksan beşi su olan meyvelerin en cüsselisi karpuz, kalorisi az olduğundan bir diyet meyvesidir. Bazı diyetisyenlerin bikini diyeti olarak adlandırdıkları karpuz ve peynir menüsünü yaza girmeden uygulamaya başlarız. Fakat bir başka diyetisyenlerin de böyle bir diyetin sağlıklı olmadığını savunup tekyönlü beslenme şekli olarak gördüğü aksine kilo aldırdığı yönündeki söylemleri de kafamızı karıştırmıştır. Bu da bir spekülasyon örneğidir.
Karpuzu sadece meyve olarak tüketmeyip dondurmasını ve buz karpuzu da yaparak değişik tatlarda deneyebilirsiniz. Kabuğundan reçel yapmak gibi
KARPUZ REÇELİ
Malzemeler
Küçük boy kalın kabuklu karpuz
1 kilo toz şeker
1 limon suyu
1paket vanilya
250ml su
Yapılışı:
Karpuz dilimlerinin kırmızı yerlerini ve dış yeşil kısmını bıçakla alın. Beyaz yerlerini küçük parçalara bölün 1saat bekletin. Bol su ile 8-10 kere yıkayın. Bir bardak su ile şekeri kaynatın. İyice süzülmüş karpuz kabuklarını ekleyerek koyulaşıncaya kadar kaynatın. Ateşten almadan 5 dakika önce limon suyunu ve indirirken vanilyayı ekleyin. Soğumaya bırakın. Cam kavanoza alın. Reçelimiz hazır.
Afiyet olsun
Çocukların yemeye bayıldıkları ve yapımı çok kolay olan
BUZ KARPUZ
Malzemeler (4 kişilik)
3 dilim karpuz
4 Kağıt bardak
4 Tahta dondurma çubuğu
Yapışkan bant
Yapılışı:
Karpuz dilimlerini kesip çekirdeklerini çıkarın. Bir kabın içinde çatal yardımıyla iyice ezin. Kağıt bardağın içine ezdiğiniz karpuzu koyun. Kağıt bardağın ağız kısmının ortasına bantı yapıştırın. Bantın tam ortasını belirleyin bu noktadan bantı yarısına kadar kesin. Bu kesik bölüme tahta dondurma çubuğu yerleştirin. Bardağı buzluğa koyun birkaç saat bekletin. Buz karpuzunuz iyice donduktan sonra kağıt bardaktan çıkararak sapından tutup yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun

2 yorum:

Lütfen düşüncelerinizle katkıda bulunun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar