Banner

İstanbul Hatırası | Ahmet Ümit


Ve geldim bir kitabın daha sonuna.Ramazan ramazan yapacak başka ne var ki zaten.Okumaya zamanı olmadığını kimse söylemesin bana.Günde yarım saat okusanız, 25 sayfadan ayda 750 sayfa yapar.O da ayda ortalama 2 kitaba denk gelir.Tembellik yapmayın.okuyun.Zaten günde sadece 13 saniye okuyomuşuz ortalama.Bunu neden 20 dakikaya çıkarmayalım.

Okurken,"Allah'ım ne iyi şeyler yapıyorum ben böyle.Ne faydalı şeyler..." diyeceğiniz bir kitap.Ahmet Ümit'in okuduğum ilk romanı.Bence olmuş.Polisiye gerilim olunca acaba Dan Brown'dan Grange'dan sonra okuduğum için sıkıcı gelir mi diye düşünmedim değil.İlk başlarda bu hislerimde kendimi haklı bulmadığımı da söyleyemem.Ama ortalarına yakın harbi harbi merak ediyorsun bir sonraki sayfaları.Ondan sonra olmuş olmuş dedim zaten.Sonlara doğru "Grange gibi valla" bile dedim.Ön yargılarım vardı açıkcası.Ne bileyim.Alıştım ben yabancı ülkelere yabancı isimlere,mekanlara,konuşmalara,olaylara...Bizden insanların,bizim mekanlarımızda bana gerilimi tattırabileceği konusunda endişeliydim.Ama Ahmet Ümit'le bu karamsarlığımı yendim.Bal gibi polisiye yazmış adam.Çoğu ünlü-yabancı yazara da taş çıkartmış üstelik.Polisiye kısmı olmuş yani.Gelelim okurken verdikleri muazzam bilgilere.İstanbul'a olan hayranlığım iki katına çıktı.İstanbul'u neredeyse hiç gezmedim.Ama bu ,o şehir hakkında ne kadar çok şey bildiğim,merak ettiğim ve ne kadar hayranı olduğum gerçeğini değiştirmez.Bence İstanbul'da yaşayan istisnasız herkesin okuması gereken bir kitap "İstanbul Hatırası".Eminim onların bile bilmediği o kadar çok şey var ki? Ben İstanbul'da yaşamadığım için bu mekanlardan bu hikayelerden bu gerçeklerden,bu bilgilerden habersiz olmam birşey ifade etmiyor.Yine de bilmem gerekir evet ama İstanbul'da yaşayıpta,üzerinde yaşadığı şehrin tarihini bilmemek büyük bir ayıp.Bu roman belki herşeyi anlatmayacak İstanbul hakkında,belki değil aslında evet kesinlikle herşeyi anlatamayacak kadar kısa,ama ne büyük bir tarih denizinde yüzdüğünüzü size kanıtlayacak ve daha fazla araştırma isteği uyandıracak.Yaşadığınız şehre olan sevginiz artacak,daha farklı hislerle dolaşmanızı sağlayacak sokaklarında.Bilgi vermesi açısından da bu kitap olmuş.Kurguya gelince,beklemediğim kadar ustaca.Sürükleyici ve zekice.Ağzındaki baklayı ıslatmış,ser vermiş sır vermemiş kitabın sonuna kadar.O yüzden takdir ettim ve olmuş dedim ters köşeleri seven biri olarak.Karakterleri oturtmuş,özellikle Ali ve Zeynep çok iyiydi.Ama kitabın sonunda onların akıbetini de yazmalıydı.Kitabın isminin neden İstanbul Hatırası olduğunu en sonda anlıyorsunuz.Okurken "Polisiye bir roman için neden böyle romantik bir isim?" diye bir kaç kez sorduğumu hatırlıyorum.Kitabın sonuna gelince evet isim de olmuş dedim.


Özetle;sıkıcı değil akıcı,yerli malı yurdum malı orjinal konusuyla kaliteli bir polisiye roman.Bilgi deposu adeta.Belli ki çok çalışmış,çok emek vermiş .Ama ansiklopedi gibi vermiyor bilgiyi.Sindire sindire.Her yönüyle İstanbul'u anlatmış Ahmet Ümit.İnsanından,tarihine,mekanlarından,günümüz İstanbul'una kadar herşeye yer vermiş.Ahmet Ümit benim için yerli Dan Brown-Grange karışımıdır.Diğer kitaplarını da merak ediyorum an itibariyle.Okuyun ve okutun diyorum.


"İstanbul Hatırası bence Ahmet Ümit'in en güzel romanı, olgunluk eseri". demiş Selim ileri.Diğer kitaplarını okumadığım için bilmem ama öyle diyorsa öyledir :)

Atilla Dorsay'da

"Geçmişte de Notre Dame'in Kamburu'ndan Londra Kulesi'ne, Venedik'te Ölüm'den Üçüncü Adam'a birçok ünlü romanın Paris, Londra, Venedik veya Viyana'yı eşsiz birer dekor olarak kullanmaları gibi, İstanbul da kendine özgü bir polisiye roman tarzını ve uslubunu hak etmiyor mu? Ümit belki bu romanla bunu yapıyor ve de başarısı, belki bizden çok yabancılar tarafından tescil edilecek. Öyle olursa, hiç şaşmam!..."

diyor.Bence çok doğru bir tespit yapıyor.

Mehmet Barlas da...

"İstanbul Hatırası'nı okumanızı öneriyorum. Kitaba bir polisiye roman da diyebilirsiniz, ailesini yitirmiş yalnız bir adamın aşk öyküsü olarak da algılayabilirsiniz, İstanbul'un uzak ve yakın geçmişi nasıldı sorusunun cevaplarını da bulabilirsiniz bu kitapta. Ellerinde Bizans sikkeleri bulunan maktulleri öldürenleri araştırırken, arkeolojiye, Bizans tarihine ve bugünün dünyasındaki karanlık ilişkilere giren polislerin öyküsü var İstanbul Hatırası'nda"

diyor.




Balçiçek Pamir'e konuk olmuştu zaten o zaman bu kitabı okumaya karar vermiştim.Ahmet Ümit'in tam bir İstanbul aşığı olduğunu anlamamak mümkün değildi.Nasıl heyecanlı ve aceleci nasıl da gözleri parlıyordu İstanbul deyince.Dedim ki bu adam yazmışsa güzel yazmıştır.Sanırım Çocukları ve torunları da diğer kitaplarına olduğu gibi "İstanbul Hatırası" na da tanıtım filmi çekmişler.Bence ilerde filmi de çekilebilir.Ama şimdi değil.Önce herkes bi okusun.Tanıtım filmi de güzel olmuş hani.Ellerine sağlık.İzleyin derim.

İstanbul Hatırası - Tanıtım Filmi from Gürkan Gürak on Vimeo.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

Uzağa Giden Kadın dedi ki…
İlginç olan kitaplar içinde tanıtım videoları var artık. Ahmet Ümit Bab-ı Esrar'da da bunu yaptı ama bu kadar dikkati çekmedi. Bir şehre borcumu ödedim diyor ropörtajlarında. Okuyunca yorumlarınızı bekliyorum. Bu arada yeni yayın dönemde bir tv programı yapacakmış yazar.

Kaleminize sağlık. Sizi daha sık okumak umuduyla. Bu arada yeni kampanyamıza desteklerinizi bekliyoruz.
Unknown dedi ki…
şuanda okuyorum bu kitabı ve gerçekten güzel gidiyor. yaşadığım şehirle ilgili bilmediklerim de varmış, bu açıdan gerçekten cok faydalı bi kitap... bab-ı esrar okuduğum ilk kitabıydı, hayran kalmıstım, istanbul hatırası ile ilgili düşüncelerim de bu yönde olacak gibi.. .)
sevgiler...