Küresel ısınma sofraları vurdu! Sonunda bu da oldu. Bir pirincimiz vardı ondan da olduk. Yıllardır unuttuğumuz yağ ve tüp kuyruklarının yerini pirinç kuyruğu aldı. Siz hiç bir kilo pirinç için kuyrukta beklediniz mi?
Son bir aydır pirinç fiyatları tavan yaptı. Acaba enflasyon oranının hesaplanmasında pirinç kullanılan kalemlerden biri mi diye düşünüyorum? Geçtiğimiz hafta, Değirmenciler Derneği başkanı Turgay Yetiş pirinç fiyatlarındaki artışın tek sorumlusunun bakkal kültürümüzü yok eden büyük marketler olduğunu açıkladı. Çin'de, Kamboçya'da ve Güney Kore'deki pirinç fiyatlarındaki artışın nedeni de Türk marketler anlayacağınız:)) Turgay Yetiş, pirinç fiyatlarının düşmesi için protesto çağrısında bulundu. Pirinç bulamayan bulgur yesin!
Yıllar önce Ankara'nın Saman Pazarı semtinde at pazarı kurulurdu. Orada bakliyat satan dükkânlar, kalaycılar ve nalburcular olurdu. Ankara'nın tek pazarı, marketi, şimdinin alış veriş merkezi orasıydı. Günümüzde, pazar hala kurulmaktadır. Ama şimdilerde daha çok antika eşyaların satıldığı bir pazar görünümündedir. Ben çocukken babam maaşını alınca at pazarına giderdik. Pirincimizi, bulgurumuzu, fasulyemizi, mercimeğimizi çuvallarla alırdık. Kış gelmiş, mübarek Ramazan gelmiş diye tasalanmazdık.. Kilerimiz doldu olurdu karınca kararınca. O zamanlar evlerin kilerleri boş kalmazdı. Pirinçler serilir kurutulur ayıklanır yemek için hazırlanırdı. Bizim evin pirincini de sevgili babam ayıklardı. Allah rahmet eylesin! Özellikle, Ramazan'da oruçlu iken zaman geçirmek için pirinç ayıklama görevini kendine almıştı. İftardan iki saat önce başlardı ayıklamaya ki zaman çabuk geçsin diye. Her güne bir tepsi ayıklar, Ramazan'da bu işi bitiririm derdi. Damarlısı, kabuklusu, kırmızıçizgilisi derken pirincin kendisinden çok ayıklananı çıkardı.
Ramazan gecelerinin sahurunda sofraların vazgeçilmezi olurdu pilav. Hem tok tutar, hem de yapılması en kolay yemek olurdu. Başımızın tacıydı şimdi ise altın kadar kıymetli. Neyse ki bulgurumuz var. Ona sahip çıkalım! Ben şimdiden bulguru tavuğa sakladım. Tarifini veriyim, sizde deneyin afiyet olsun. Evinizde pirinciniz de bulgurunuz da bol olsun.
BULGURLU TAVUK SARMASI
(6 kişilik.)
Malzemeler:
6 adet tavuk pirzola
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet sivri biber
1 adet orta boy soğan
4 yemek kaşığı salça
Bir miktar makara ipi
Bir tutam tuz ve karabiber
Bir kâse rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Bir tencereye sıvı yağ konur. Soğanlar doğranıp pembeleşinceye kadar kavrulur. Sivri biberler ince ince doğranıp tencereye konur. Biraz kavrulduktan sonra 2 yemek kaşığı salça ilave edilir. Üzerine bulgur konup karıştırılır. Daha sonra su, tuz ve karabiber konup kısık ateşte pişirilir. Diğer tarafta tavuk pirzolalar dövülür. Pilavımız piştikten sonra bir kaşıkla pirzolanın içine koyup biraz yayılır. Daha sonra tavuğu sarıp ip ile bağlanır. Fırın tepsisine dizilir. Üzerine iki yemek kaşığı salçayı suda çözüp gezdirilir. Orta hararetli fırında kızarana dek pişirilir. İnmeye yakın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir .
Son bir aydır pirinç fiyatları tavan yaptı. Acaba enflasyon oranının hesaplanmasında pirinç kullanılan kalemlerden biri mi diye düşünüyorum? Geçtiğimiz hafta, Değirmenciler Derneği başkanı Turgay Yetiş pirinç fiyatlarındaki artışın tek sorumlusunun bakkal kültürümüzü yok eden büyük marketler olduğunu açıkladı. Çin'de, Kamboçya'da ve Güney Kore'deki pirinç fiyatlarındaki artışın nedeni de Türk marketler anlayacağınız:)) Turgay Yetiş, pirinç fiyatlarının düşmesi için protesto çağrısında bulundu. Pirinç bulamayan bulgur yesin!
Yıllar önce Ankara'nın Saman Pazarı semtinde at pazarı kurulurdu. Orada bakliyat satan dükkânlar, kalaycılar ve nalburcular olurdu. Ankara'nın tek pazarı, marketi, şimdinin alış veriş merkezi orasıydı. Günümüzde, pazar hala kurulmaktadır. Ama şimdilerde daha çok antika eşyaların satıldığı bir pazar görünümündedir. Ben çocukken babam maaşını alınca at pazarına giderdik. Pirincimizi, bulgurumuzu, fasulyemizi, mercimeğimizi çuvallarla alırdık. Kış gelmiş, mübarek Ramazan gelmiş diye tasalanmazdık.. Kilerimiz doldu olurdu karınca kararınca. O zamanlar evlerin kilerleri boş kalmazdı. Pirinçler serilir kurutulur ayıklanır yemek için hazırlanırdı. Bizim evin pirincini de sevgili babam ayıklardı. Allah rahmet eylesin! Özellikle, Ramazan'da oruçlu iken zaman geçirmek için pirinç ayıklama görevini kendine almıştı. İftardan iki saat önce başlardı ayıklamaya ki zaman çabuk geçsin diye. Her güne bir tepsi ayıklar, Ramazan'da bu işi bitiririm derdi. Damarlısı, kabuklusu, kırmızıçizgilisi derken pirincin kendisinden çok ayıklananı çıkardı.
Ramazan gecelerinin sahurunda sofraların vazgeçilmezi olurdu pilav. Hem tok tutar, hem de yapılması en kolay yemek olurdu. Başımızın tacıydı şimdi ise altın kadar kıymetli. Neyse ki bulgurumuz var. Ona sahip çıkalım! Ben şimdiden bulguru tavuğa sakladım. Tarifini veriyim, sizde deneyin afiyet olsun. Evinizde pirinciniz de bulgurunuz da bol olsun.
BULGURLU TAVUK SARMASI
(6 kişilik.)
Malzemeler:
6 adet tavuk pirzola
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet sivri biber
1 adet orta boy soğan
4 yemek kaşığı salça
Bir miktar makara ipi
Bir tutam tuz ve karabiber
Bir kâse rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Bir tencereye sıvı yağ konur. Soğanlar doğranıp pembeleşinceye kadar kavrulur. Sivri biberler ince ince doğranıp tencereye konur. Biraz kavrulduktan sonra 2 yemek kaşığı salça ilave edilir. Üzerine bulgur konup karıştırılır. Daha sonra su, tuz ve karabiber konup kısık ateşte pişirilir. Diğer tarafta tavuk pirzolalar dövülür. Pilavımız piştikten sonra bir kaşıkla pirzolanın içine koyup biraz yayılır. Daha sonra tavuğu sarıp ip ile bağlanır. Fırın tepsisine dizilir. Üzerine iki yemek kaşığı salçayı suda çözüp gezdirilir. Orta hararetli fırında kızarana dek pişirilir. İnmeye yakın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir .
Afiyet Olsun!
0 Yorumlar