Simit ailesinin en lezzetlisi, bizim evin vazgeçilmez favorisi: Mahlepli simit. Çok lezzetli oluşunun yanı sıra çok da güzel kokar. Mübarek kandil günlerinin en kıymetlisi, yemesi sevap sayılan nimetidir. Bazı bölgelerde, kandil günlerinde oruç tutanlar simit ile oruçlarını açmayı gelenek haline getirmişlerdir. ” Simiti vazgeçilmez kılan nedir? ” diye çok düşündüm.
Bir tatlı kaşığı mahlebin büyüsünü keşfettim.
Lezzete lezzet katan bir bitki olan mahlep gülgiller ailesinin en faydalı olanıdır. İdris ağacının bir meyvesi olarak oluşur. Olgunlaştıkça esmerleşir. Bu ağacın dallarından ise tütün çubukları yapılmaktadır. Mahlep dediğimiz kıymetli baharat ise yumurta şeklinde olan kabuklu meyvenin içinden çıkmaktadır. Tohum gibi küçük olan bu meyvenin öğütülmesi sonucu baharata dönüşür.En güzeli simit dünyasının bir parçası olur. Üstelik çokta faydalıdır. Kuvvet vericidir. İdrar ve balgam söktürücü özelliklere sahiptir.
Ülkemizin müstesna nimetlerinden olan mahlep; Tokat, Mardin, Niksar, Zile, Amasya ve Çorum da yetişmektedir. Bu yörelerin kadınları tandırda yaptıkları ekmeklere tat versin diye hamurlarına mahlep katmışlardır. Kokusuna ve lezzetine tanık oldukları gün ise mübarek kandil gününe denk gelmiştir. O günden sonra kandil günlerinde yemesi ve dağıtılması sevap sayılmış, adet haline getirilmiştir. Günümüz de bu gelenek sürdürülerek, kandil günlerinde helvanın yanında kandil simiti yapar ve dağıtırız. Bütün mutfak arkadaşlarıma sesleniyorum.Lütfen geleneklerimize sahip çıkalım. Lezzet yüklü yemekleri kaşıklayalım. Ülkemizde yetişmekte olan lezzet çeşitliliğinin farkında değiliz. Kendi sofra değerlerimize sahip çıkmıyoruz. Dünya bizim lezzetlerimize hayran. Üstelik bu değerlerimize sahip çıkmaya kalkıyor. Lokum, baklava sadece gündemde olan değerlerimiz.
Ya unuttuklarımız?
Bize huzur ve manevi zevk veren değerlerimize lütfen sahip çıkalım çok geç kalmadan.
Kayınvalide’mden öğrendiğim ve oğlumla birlikte yapmaktan keyif aldığım mahlepli simiti denemenizi öneriyorum.
MAHLEPLİ SİMİT
Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı yaş maya
2 adet kesme şeker
1 su bardağı eritilmiş margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta sarısı
Susam
Çörek otu
Alabildiği kadar un (Mutfağınızda en az 1kg un bulunsun)
Yapılışı:
Şeker ve maya bir kapta eritilir. Sıvı yağ ve eritilmiş margarine mahlep, tuz ve un ilave edilir. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar karışım yoğurulur. İstenilen yumuşaklık elde edildikten sonra 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenmiş hamurdan parçalar koparılıp simit şekli verilir. Simitlerin büyüklerini istediğiniz gibi ayarlayabilrisiniz. Üzerine yumurta sarısı sürülür simitler, susam ve çörek otu serpilerek süslenir. Daha önce beş dakika kadar ısıtılan fırında 200 derecede 40 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun...
0 Yorumlar