Banner

SAATHANE'nin TİKTAKLARI



Kalp atışını bile durduran zaman bir tek kendini durduramıyordu…


SAATHANE’nin TİKTAKLARI. Bu müthiş belgesel http://vimeo.com/4993909 adresinde “Samsun Saathane Meydanındaki yaşantıyı anlatan bir belgesel” cümlesiyle sunulmuş izleyicinin beğenisine. Belgesel dikkatli izlendiğinde bu sunum cümlesinin bir hayli mütevazı kaçtığını idrak etmek hiç de zor olmuyor. Zira görülüyor ki bu belgesel çekimleri, metni ve tabii ki müzikleriyle bir şehrin meşhur bir meydanındaki monoton yaşantıdan çok daha fazla şey anlatıyor aslında, yine her zamanki gibi anlamak isteyene! Yahu tarihe dokunuyor bir kere… Hem tarihe dokunup hem de çok fazla şey anlatmamak mümkün müdür ki?..


Evet, belgesel Samsun Saathane Meydanının rutinlerine dokunur hassas ve müthiş bir gözlemcilikle. Ancak dedik ya, bu meydanın kendisi az şey anlatmaya müsait değildir bir kere. Ve öyle de olur, çok şey anlatılır bu belgeselde. Meydana ismini veren dev saatin tarihten bugüne şahit olduğu tatlı –ağırlıklı olarak- acı anılar, Osmanlının hemen her yapısında yarenlik görevi yapan çınar, ekmeğini bu meydanda kazanan esnafın modernizmin tüm şiddetine direnerek ayakta tuttuğu tarihi mesleki alışkanlık ve tavırları… Geçmişten bugüne –ama siyah ama beyaz- hayatı anlatıyor bu belgesel, Saathane Meydanı’nın temsilciliğinde.


Senaristlik ve yönetmenlik görevini Cem Gençoğlu üstlenmiş. Görüntü ve kurgu yönetmeni ise Uğur Kurt. Belgeselin –Ney ile seslendirilen- müzikleri ise çok yakından tanıdığım, kardeşim Yusuf İhsan Tökel’e ait. Belgeseli izleyince siz de bana hak vereceksiniz: Bu belgeselin yüzde ellisi müzikleri arkadaş! Çok değil birkaç yıl sonra insanların kendisine “üstat” diyeceği bir insanın nefesi şekil veriyor ve düzene sokuyor, işte o filmin yarısını oluşturan notaları. Kendisi her ne kadar kabul etmeyecek olsa ben şimdiden “üstat” mertebesinde görürüm Yusuf İhsan’ı. Ayrıca kabul etmemesi de oldukça doğal: Ancak kendisine yöneltilen “haklı” iltifatları kabullenemeyen ve onları hak etmediğini düşünen insanlar bir gün “üstat” olabilirler.


Velhasıl, izleyin arkadaş bu belgeseli. Çok hoş, çok etkileyici ve bir Samsunlu olarak söylüyorum ki, çok aydınlatıcı bir belgesel SAATHANE’nin TİKTAKLARI. “Samsun Saathane Meydanı”nda neler yaşanmış, nasıl yaşanmış ve en önemlisi nasıl yaşanmakta? Tüm bu soruların cevapları bu güzel belgeselde saklı…

Yorum Gönder

0 Yorumlar