Banner

Çalışmalarınız kopyalanıyorsa



Merhaba değerli dostlar,

İnternetin ve blogların yaygınlaşması ile içerik kopyalanması had safhaya ulaşmış durumda. Bunlar bazen sadece masum gözüken alıntılamalar olduğu gibi bazıları tamamen içeriğinizi RSS ile kopyalayarak google'dan gelir elde etmek isteyen siteler.

Bazıları ise kendileri özgün bir şey üretemeyen ama başkalarının yazıları ile etiket yapma derdindeki insanlar olabiliyor.Bu tip kopyalama olaylarıyla mücadele etmek sanıldığı kadar kolay değil. Düşünün ki müzik sanayii MP3'ün hakkından gelemedi ve malesef neredeyse pes etmiş durumda.

Yine de bu konuda sitemize yazar arkadaşlarımızdan zaman zaman yardım talepleri geldiği için bir kaç tavsiyede bulunmak istedik.

1-Eğer resim, fotoğraf, e-card vb özgün şeyler üretiyorsanız bunlara "filigran" uygulayın. Yani en görünen yerine abartmadan sitenizin logosunu alt zemin olarak gömebileceğiniz programlar var onlardan yararlanın.

2-Aynı şekilde ileride sorun olmaması için bir köşesine tıpkı ressamların yaptığı gibi gizli bir imza kod şekil uygulayabilirsiniz. Pek işe yaramasa da özellikle görsellerinize "sağ fare kilidi" ile kilit ekleyebilirsiniz.

3-Tasdix benzeri yerli yabancı sitelere blogunuzu sitenizi kaydettirip bir çeşit tescil yapmış olursunuz.

4-Bazı fotoğraf paylaşım sitelerinde içerik başka yerde yayınlandığında o İP nosuna ya da siteye yönelik olarak kopyalanan resim yerine uyarı banneri yayınlanmasını sağlayan bir sistem var onu araştırıp kullanabilirsiniz.

5-İlgili siteyi blogunuzda sitenizde arkadaşlarınıza duyurup, onların da zincirleme bloglarında duyurmasıyla çalıntı yapanların geri adım atmalarını sağlarsınız.

6-Tabi tavsiye edilen bu tip durumlarda öncelikle birebir iletişim kurmak ve kopyalama yapan site ilgilisinden içeriğin kaldırılmasını ya da telifin size ait olduğunu belirtilmesini istemektir.

7-Yasal yollara başvurmanın sonuca yönelik hemen bir getirisi olmaz, uzun süren bir aşamadır ancak bu uyarının bazı site sahiplerinin aklını başına almasına faydası olabilir.

8-Eğer blog yazarı iseniz yani görselden çok yazılarınızı yayınlıyorsanız bunlara ek olarak yazılarınızın içinde ara sıra sitenizden ve kendinizden ismen bahsedin. Bu kelimelere sitenizin linkini verin.

9-Yazı içi kelimelerle kendi sitenize link vermeniz RSS üzerinden sitenizi otomatik takip programları ile kopyalayıp yayınlayan sitelerin işine gelmez. Bunu sürdürürlerse en fazla sitenizin reklamını yapmış olurlar.

10-İçeriğinizi birebir kopyalayıp kendine karizma yapan birileri varsa onları afişe etmeniz. Kendi ve arkadaşlarınızın bloglarında duyurmanız olaya ticari bakmıyorlarsa onlar için yeterli imaj kaybı olacaktır.

11-Şiir vb. şeyler yayınlıyorsanız noter tasdiki yanında çalışmalarınızı Antoloji.com benzeri sitelerde "yetkili yazarlık" seçeneği ile cüzi bir ödemeyle tasdikletebilirsiniz.

12-Eğer edebi anlamda yazdıklarınıza güveniyor ve kalıcı olmak istiyorsanız. "kitap basıp, dağıtan" yayınevleri çoğaldı. Bu hem sizin için hoş bir hatıra olur hem de kültür bakanlığından ISBN numarası alarak kitaplarınız tescil edilmiş olur.

Umarım bu açıklamaların yazar arkadaşlarımıza bir faydası olur. Saygılarımla.

Erkan BAL
Birmilyonkalem
Site Admini

Yorum Gönder

3 Yorumlar

uğur erhan dedi ki…
Vermiş olduğunuz bilgiler çok işe yarayabilir.

Benim şu ana kadar yazının dışında herhangi bir çalışmam olmadı. Bu tür çalışmaları olan insanların işine yarayacağından eminim.

Tabi bunları yapabilmek içinde bir takım programları bilmek gerekiyor. Yoksa benim gibi bilgisayarı sadece açma ve kapama olarak kullanıyorsanız dediğiniz bir takım teknik işleri yapmak mümkün değil.
ayse dedi ki…
bilgiler için teşekkürler. blogum için değil ama arkadaşlarımın blogları için çok işe yarayabilir. copy paste yapmadan linkinizi vereceğim ben de :)
feyzullah kırca dedi ki…
Bazı yazılar görüyoruz bazı site ve bloklarda hiçbir yazar adı yok. kendisinin yzdığına dair bir işaretde yok. kardeşim kimin eseri o yazı ismini yazmak çok mu zor. Erkan abim bu önemli uyarılarınız için cok teşekkür ediyorum.