Biri; ancak bir metre yirmi santim boyunda, zayıf, çelimsiz ama cin gibi zeki bir adam.
Diğeri; iri yarı, çocuk gibi naif ve neşeli ama küçükken kaza ile sihirli iksir kazanına düştüğü için, koskoca ağaçları çiçek toplar gibi köklerinden çıkarabilecek güce sahip sevimli bir dev.
Fransa’nın adeta milli kahramanları haline gelmiş çizgi roman kişilikleri Asterix ve Obelix ’den (Türkçe’de Hopdediks, başka bir adı da Oburiks) söz ettiğimiz anlaşıldı herhalde.
Milattan önce 50 yıllarında, Roma İmparatorluğu’nun Avrupa’nın kuzeyine kadar çıkıp, önüne gelen heryeri fethettiği halde, Fransa’nın Galler kıyısında bir türlü eline geçiremediği küçük köy ve onun herbiri kendine özgü karakterdeki onurlu, savaşçı, inatçı sakinleri. Köyün şefi Majestix (Toptoriks), büyücüsü Miraculix (Büyüfiks) , ozanı Troubadix ( Kakafoniks veya Dertsiziks) ve diğerleri. Hele hele Hopdediks’in minik, akıllı ve becerikli köpeği İdefiks!
Asteriks ve Hopdediks’in Romalı’larla giriştikleri ve her seferinde, sihirli iksir sayesinde galip çıktıkları savaşlar, koskoca Roma garnizonlarının yumruklarla tarümar edilmesi, Asteriks’in her maceranın sonunda, zekası sayesinde tüm köyü ve arkadaşlarını, her zorlu durumdan kurtarması, Hopdediks’in ne işe yaradığı bir türlü anlaşılamayan “Dikilitaş” meşguliyeti ve doymak bilmeyen yaban domuzu iştahı, bet sesi yüzünden kimsenin dinlemek istemediği zavallı ozan Dertsiziks’in her macera sonunda ağzı kapatılarak ağaca bağlanması ve hele her macera sonundaki tüm köyün katıldığı, meşale ışıkları altındaki romantik yaban domuzu ziyafeti.
Asteriks ve arkadaşları; cana yakınlıkları, istilacılara karşı haklı direnişleri, hasımlarını kan gövdeyi götürmeden sihir yardımıyla güçlendirilmiş pazu gücüyle saf dışı etmelerinden doğan masalsı özellikleriyle, yalnızca çocukların değil, çocukluktan çoktan çıkmış okuyucularının da sevgisini kazanarak, dünya üzerinde milyonlarca insanın tiryakileri haline gelmesine neden oldular.
René Goscinny ’nin yazdığı ve Albert Uderzo ’nun resimlediği maceralar ilk defa 1959 senesinde Pilote isimli gençlik dergisinde neşredilmeye başlanmış. Gördüğü büyük ilgiden sonra başlı başına bir dergi haline gelen çizgi romanı, Uderzo, 1977 de Goscinny’nin ölümünden sonra günümüzedek tek başına devam ettirmiş.
Asteriks bu sene elli yaşında!
Asteriks bugüne kadar 34 macera halinde piyasaya sürülmüş ve 107 dünya lisanına çevrilmiş. Hatta; Fransızca, Latince ve Yunancanın yabancı lisan olarak okutulduğu bazı yerlerde okullarda ders planına bile girmiş.
Enteresan olan, kahramanların isimlerinin, Asteriks ve İdefiks haricinde, hemen her çevrildiği lisanda değiştirilmiş olması.
Ellinci yaş günü dolayısile özel olarak hazırlanan otuzdördüncü sayı, “Altın Albüm” adıyla, tüm maceralardan bir derleme halinde 15 ülkede satışa sunuldu.
Umarız Uderzo, Goscinny’nin mirasçıları ile arasında çıkan hukuki anlaşmazlıkları bir şekilde halleder ve bu benzersiz hikayelerin başka devamlarını da üretmeye devam eder.
Güzel şeylerin azaldığı, yerini anlamsız, şiddet yanlısı görsellerin kapladığı günümüzde, yermeyen bir mizahı ve zaferlerini masalsı yöntemlerle kazanan çocuksu kahramanları barındıran böyle bir örneğin ortadan kaybolması, gelecek nesiller adına, gerçekten çok yazık olur.
Doğum günün kutlu olsun Asteriks!
0 Yorumlar