Banner

Quick Change (1990) - Palyaço Banka Soyarsa...


Şu yazıyı okuyacak sınırlı sayıda insanın büyük bir çoğunluğu bu filmin de nereden çıktığını ve şimdiye kadar hiç duymadıklarını söyleyip, muhtemelen "tamam izleriz" diyerek geçiştirecekler ve bir daha yüzüne bile bakmayacaklar. Aslında bugüne kadar hiç duymayışım ve etrafta da doğru düzgün önerisini görmeyişim benim de beklentilerimi acayip düşürmüş ve izleyeceğim filmden pek bir keyif almayacağımı düşünmeye itmişti. Ama filmin daha ilk karesinden itibaren başlattığı keyif dalgası final repliğine kadar sürünce bloga yazmaktan kendimi alamadım.

Metrodaki bir palyaçoyla açılış yapıyor Quick Change. Sıradan görünümlü bu palyaço bir bankaya giriyor ve elindeki silahla güvenlik görevlisi dahil bankadaki herkesi rehin alarak bunun bir soygun olduğunu, kimsenin kıpırdamaması gerektiğini söylüyor. İlk başta palyaçonun palyaçoluk yaptığını sanan banka ahalisi durumun ciddiyetini farkedip kendilerinden geçiyor ve rehine moduna giriveriyorlar.

Bill Murray'in, filmin senaryosunu beyaz perdeye uyarlayan Howard Franklin'le beraber yönettiği Quick Change'in, kendisinin ilk ve tek yönetmenlik deneyimi olarak kaldığı dikkat çekiyor. O yıldan sonra yönetmen koltuğuna bir daha hiç oturmaması ne derece büyük bir kayıp oldu tabii ki bilinmez ama böylesine güzel bir filmle bizi tanıştırması bile önemli.

Film, başından sonuna kadar yani 1,5 saatlik süresince eğlence vaad ediyor. Hayalet Avcıları ve Bugün Aslında Dündü gibi iki efsaneden sonra Bill Murray'ın en keyif veren filmlerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Tabii bunun altındaki en önemli etkenlerden biri Murray'in yine o kendine has rahatlığı ve kamera karşısındaki vurdumduymazlığı. Yaşanan talihsizlikler, bir şekilde paçayı kurtarıp yine aynı döngüye girilmesi, Amerika'nın o zamanki ve hala süre gelen durumlarını ti'ye alışıyla hani sürekli yanı başınızda bulundurmak isteyeceğiniz ve moralinizin bozuk olduğu zamanlarda açıp yüzünüze ufak da olsa bir gülümseme konmasını sağlayacak yapımlardan Quick Change.

Bu zamana kadar nasıl haberim olmadığını anlamadığım ama zararın neresinden dönülürse kârdır hesabı iyi ki izledim dediğim Quick Change'i şiddetle tavsiye ediyorum. Kesinlikle şimdiye kadar izlediğim en underrated (değeri bilinmeyen) filmlerden biri. Loomis karakterini canlandıran Randy Quaid'in efsane oyunculuğu da Goodfellas, Ghost, Dances with Wolves gibi filmler yüzünden gümbürtüye gitmiş gibi duruyor. Stanley Tucci, Geena Davis, Jason Robards gibi isimleri görmek de cabası.

Sonuç olarak, Empire dergisinin 2009 yılında En İyi 10 Banka Soygun Filmi adı altında yayınladığı listede kendisine 6. sıradan yer bulan Quick Change'i siz de benim gibi bu zamana kadar izlemediyseniz "ilk fırsatta izlenecek filmler" listesine alıp hiç geçiştirmeden izleyin. 9/10

http://cineshoot.net/quick-change-bill-murray.html

Yorum Gönder

1 Yorumlar

bu sahilde dedi ki…
izleme listesine ekledim. Zevkine güvendik bakalım :) imdb 6.7 imiş. Tam izleme sınırında.