Banner

Kavramların Kargaşası

Türkiye’de uzun yıllardır devam ede gelen tartışmalar, kavgalar, siyasi çekişmeler ve daha birçok pürüzlü konunun asıl sebebinin kavram kargaşası olduğu biliniyor. Elastiki bir şekilde kelimelere kendince anlam yükleyen, farklı anlamlarından alakalı-alakasız yorumlar çıkaran, kavramların dünyada bilindiğinin aksine kabul ettirmeye çalışanlarla, “doğrusunu” söyleyenlerin bir kavgasıdır aslında…

Belki bunların en başında cumhuriyet, demokrasi, laiklik, etik, ahlak, aşk, namus ve inanç geldiği kuşkusuzdur.

Kavramları “kendi dünya görüşüne” göre veya “sığ aklınca” yorumlayanların, bunu halka dayatmaya da çalışmaları nedeniyle bir kavgadır, bir tartışmadır sürer gider.

Bütün bunlar arasında özellikle üç kavram ülkenin yönetiminde sorun olarak karşımıza çıkar; demokrasi, cumhuriyet ve laiklik…

***

Sevgili meslektaşım Fahrettin Çelik’in kaleme aldığı “İnsanca Yaşama Bilinci” adlı kitap da işte bu tartışmaların arasında çıkan, kavram kargaşasını özetleyen yönüyle dikkate değer bir çalışma…

İnsanca Yaşama Bilinci, 151 sayfadan oluşuyor.

Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız bir birinden çok farklı 43 kavramın özet olarak yorumlandığı bir çalışma olan Fahrettin Çelik’in ilk kitabı İnsanca Yaşama Bilinci, Adıyaman’ın ilk yayınevi olma özelliğine de sahip İz Ajans Yayıncılık’ın da ilk kitabı.

Yarın (6 Nisan) saat 16.00’da İz Ajans Yayıncılık’ın Valilik yanı, İskender 85 bitişiğindeki ofisinde yapılacak İmza Günü etkinliğiyle okuyucuyla buluşacak.

Her şeyden önce şunu bütün samimiyetimle söyleyeyim, “küçük yerlerde yazı alanında adından söz ettiren”lere imreniyorum.

Çok uzun bir süre ‘ihmal’ edilen küçücük bir ilçe de ‘okuyarak’ ve kendisini ‘geliştirerek’ aradan sıyrılmak önemli bir meziyettir.

Kimisi kötülükte ünlenir, kimi iyilikte, kimi mesleğinde, kimi tahsilinde…

Kimileri de “geleceğe iz bırakmak” için alır eline kalemi, yüreğinin yettiğince yazar durur…

Çelikhan’da Mustafa Aloğlu, bu yürekli gençlerden birisi…

Yine Çelikhan’da Sabri Altun da “dar alandan” kendisini sıyırabilen düşünce adamıdır…

Ve Samsat…

Likuanos, Samsat’ın yetiştirdiği bir filozoftur…

Türkiye’de kabri bilinen iki sahabeden biri olan Safvan Bin Muattal da Samsat’tadır…

Kendisini Atatürk Barajı’na kurban veren bu küçücük ilçemizde birçok yazar ve şair daha çıktı…

Uzun süredir gazetecilik ve yazarlık yapan Fahrettin Çelik de “İnsanca Yaşama Bilinci”yle şimdi karşımızda…

***

Özellikle genç neslin kavram kargaşası arasında boğulmasının önüne geçilmesi, uluorta kullanılan ve ağızlarda sakız edilmekten öte içeriğini pek önemsemeyen veya farklı yorumlar nedeniyle iyi çözemeyenler için önemli bir başvuru kitabı olduğuna kuşku duymuyorum.

“İnsanca Yaşama Bilinci” adının “iddialı” bir ad olduğunu yazar kendisi de söylüyor ama doğrusu tevazu gösteriyor diyebilirim.

Çünkü daha iyi, daha doğru, daha dürüst yaşamaya dönük her adım, bilinç kazanmanın da bir diğer adımıdır.

Günlük yaşamımızda sıkça karşılaştığımız, olumlu-olumsuz değerlendirilmesiyle hayatımızı da olumlu-olumsuz etkileyecek olan bazı kavramların doğrusunu bilmek, yaşamın bilincine de sahip olmak demektir.

Aynı zamanda yayıncılığının dışında editörlüğünü de yaptığım sevgili meslektaşım Fahrettin Çelik’in kaleme aldığı İnsanca Yaşama Bilinci, şık tasarımız, rahat okunacak dizgisi ve basım kalitesiyle kütüphanedeki yerinden önce elinizde okuyacağınız bir kitap olacağına kuşku duymuyorum.

***

Yarın saat 16.00’da, 18.00’a kadar sürecek İmza Günü etkinliğine “Açık Davet” olarak bu yazıyı kaleme alıyorum.

Umuyorum ki, zaman ayırmanıza değecek bir kitapla tanışacaksınız…

Kitabı kaleme alan Fahrettin Çelik’e, kitabın tasarımını yapan Yüksel Kartal hanımefendiye, yazımından basımına kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Artık size düşen ise alıp okumak, tavsiye etmek, hediyeleşmede kitabı hayatımıza yerleştirmek…
Naif Karabatak
5 Nisan 2010

Yorum Gönder

0 Yorumlar