Banner

Türkiye'nin İsmi Değişsin

Ben İstanbul’a 17-18 saat uzaklıkta yaşıyorum. Ama hemen, hemen Türkiye’nin her ilini ve ilçesini çok iyi bilirim dersem yalan olmaz. Bu yüzden geçtiğim yerlerin isimlerini de doğal olarak çok iyi bilirim.

Birkaç seneden beri dikkatimi çeken bir şey vardı ama üstünde pek durmamıştım. Gerçi doğu ve güneydoğuda 12 Eylülden sonra uygulamaya konmuştu bu anlamsız köylerin ve beldelerin isimlerinin değiştirilmesi. Tabii bu uygulama özellikle güneydoğuda yaşandığı için pek kimse üstünde durmadı.

Ama bu son beş yıldan beri bu isim değiştirme işi tüm Türkiye geneline yayıldı. Benim yaşadığım yer, ve İstanbul’a gitmek için geçtiğim güzergahın ne doğuyla ne de güneydoğuyla bir alakası var. Ama İstanbul’a gelene kadar binlerce tarihi ile yaşamış olan isimlerin yerine anlamsızca ve o bölgenin tarihi ile alakası olmayan bir takım isimlerle değiştirilmiş olması insanın ister istemez dikkatini çekiyor.

Yani her canı sıkılan belediye meclisi bir araya gelmiş ve sanki annesinin, babasının ve dedesinin isimleri yaşasın mantığı ile köylerin ve beldelerin isimlerini değiştirmişler.

Bu isim değiştirmenin mantığını ben bir türlü çözemedim. Devletin doğu ve güneydoğuda ki köylerin ve beldelerin isimlerini değiştirmesini çok zorlarsa insan belki bir ikna edeci bir tez bulabilir. Nedir o Kürtlere uygulanan politikanın bir halkasıdır. Gerçi şimdilerde yapılaması planlanan ama bir türlüde yapılamayan “Kürt açılımı” doğrultusunda değiştirilen isimler tekrar geri verilmeye başlandı. Tabi bu da göstermelik olarak, göze batan yerlerin isimleri geri verildi veya verilmek için bir takım çalışmalar yapılıyor. Sonucunun ne olacağı hala belli değil.

Peki Akdeniz de, Ege de, bu köylerin ve beldelerin isimleri neden değişir. Bu isim değiştirme hangi politikaya hizmet ediyor. Bunu sadece şu anki iktidar partisi yapıyor diye sakın aldanmayın. Hangi parti olursa olsun belediyeyi ele geçirdiği zaman yaptığı ilk icraat köylerin ve beldelerin isimlerinin değiştirilmesi oluyor.

Kişi soyadını değiştirmek için bile mahkemeye başvururken ve mahkeme bir iki celse sürerken, binlerce yıldan bu yana gelen köylerin ve beldelerin isimleri üç beş tane belediye meclisi üyesinin oyuyla bir iki saniyede değiştirilmesi haksızlık değil mi? Ve böylesi bir hakkı devletin kanunları neden belediyeye tanır.

Yarın genel seçimlerde bir parti iktidara bugünkü gibi tek başına gelse ve biz bu ülkenin isminden sıkıldık artık bu ülkenin adı Türkiye değil de …….. olacaktır dese kim karşı çıkacak.

Yok o kadar değil demeyin, ne mahsuru var binlerce yıllık köylerin beldelerin isimleri değiştiriliyor da, 87 yıl önce kurulan ve adına Türkiye denilen bir ülkenin ismi neden değiştirilmesin. Binlerce yıllık tarihi olan isimlerin değiştirilmesine karşı çıkmayan insanlar 87 yıllık bir isimin değiştirilmesine karşı çıktıkları zaman biraz geç kalmış olmayacaklar mı?

Tarihine bu kadar yabancılaşan bir başka ülke daha var mı?

Evet Türkiye isminden canı sıkılan insanlar, imza kampanyası başlatsın ve ülkenin ismini hep beraber değiştirelim.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

GünCeraN dedi ki…
Sadece tarihe değil, bugünkü değerlere de yabancılaşmışken, "millet öyle istiyor" bahanesine sığınanlara söz geçirilmiyor. Üstelik bu yapılanlara millet karşı çıkarken...

İzninizle soruyorum : "Ergenekon diyince aklınıza ne geliyor?"

http://www.yenidenergenekon.com/735-terorist-isimleri-sokak-adi-oldu/
chyrkyn dedi ki…
kendine özgüveni olmayan küçük işlerle uğraşır.isim değiştirmek de bunlardan biri.isim asimilasyonu çok anladığım bir şey değil.ben köylerimizin rumca isimleri(ben aslen trabzonluyum,sanırım sizde artvindensiniz-17/18 saat mesafeye orası uygun :)-) yaşasaydı isterdim ki;hala insanlar eski isimleri söylerler.ortaya attığınız fikir de enteresan,ülke ismini değiştirmek...neden olmasın